Majonézový salát s kořenovou zeleninou

Předvařená čerstvá kořenová zelenina nám díky své specifické chuti v některých salátových receptech vadí (např. v bramborovém salátě), proto ji nahrazujeme zeleninou nakládanou. Jindy naopak pravou, kořenovou chuť této zeleniny vyhledáváme jako například v tomto receptu.

Náš recept na majonézový (samozřejmě s domácí majonézou) salát s kořenovou zeleninou je v něčem velmi zajímavý. Složení surovin a vlastně i způsob jeho přípravy je zcela totožný s normovaným receptem na vlašský salát. Až na “drobnou” odchylku v množství (částečně i druhu) použité kořenové zeleniny. Desetinásobně větší podíl kořenové zeleniny zajistí zcela jiný druh salátu. Namísto salátu koupajícího se v majonéze, který je vhodný jako doplněk chlebíčků, získáme vynikající přílohový salát.

Kvalita surovin při přípravě jakéhokoli salátu je velice důležitá. V tomto receptu zabírá nezanedbatelný podíl šunkový salám, jehož složení bývá různé. Salám se strukturou beztvaré hmoty, pouze se stopovými náznaky masa, opravdu není vhodný. To je lepší, bez ohledu na cenový rozdíl, použít celistvou šunku…

Suroviny:

(mísa salátu)

  • Brambory 350g
  • Mrkev 500g (očistěné)
  • Celer kořenový 200g (očistěného)
  • Petržel kořenová 100g (očistěné)
  • Okurky nakládané 90g
  • Hrášek sterilovaný 20g (bez nálevu)
  • Salám šunkový (šunka) 230g
  • Sůl 10g
  • Cukr krupice 10g
  • Pepř černý mletý 2 špetky
  • Worcester 5g
  • Ocet 15g
  • Hořčice plnotučná 20g
  • Domácí majonéza 200g

Postup:

Výrobu salátu začneme zhotovením domácí majonézy (recept v kapitole domácí polotovary). Na potřebných 200 g majonézy potřebujeme 5-6 vaječných žloutků (podle velikosti vajec). Hotovou majonézu vychladíme v lednici a odvážíme.

Mrkev a celer očistíme a odvážíme. Dáme uvařit do parního hrnce společně s potřebným množstvím brambor ve slupce. Doba vaření v páře je cca 25 minut (podle velikosti zeleniny). Vařené brambory ještě za tepla zbavíme slupky (teplé se loupou lépe) a společně s kořenovou zeleninou necháme zcela vychladnout.
Studené brambory, mrkev i celer nakrájíme na drobné kostičky (cca 1cm) a dáme do větší mísy.
Šunkový salám (šunku) nakrájíme na tenké (cca 1 mm) hranolky a přidáme do mísy.
Nakládané okurky nakrájíme na tenké hranolky (přibližně velké jako salám) a přidáme do mísy.
Sterilovaný hrášek přes cedník slijeme, necháme odkapat a přidáme do mísy.
Vše osolíme (10 g = 2 ne moc vrchovaté lžičky), přidáme cukr (jako soli), lehce opepříme (2 špetky) a tuhé suroviny promícháme.
Dále dochutíme octem (3 lžičky), worcesterovou omáčkou (1 lžička) a plnotučnou hořčicí (4 lžičky). Opět promícháme.
Nakonec do salátu vmícháme domácí majonézu necháme v chladu hodinku odležet, aby se chutě spojily.

Majonézový salát s kořenovou zeleninou si můžeme dát jen tak s pečivem.
Je to však salát vhodný jako příloha k smaženým či pečeným masům…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané