Zhotovíme dostatečně tuhou majonézu ze šesti žloutků (recept v této kapitole).
Do majonézy rovnou při její výrobě vmícháme cca 2 špetky kurkumy (pro barvu remulády), několik špetek mletého chilli (pro lehkou pikantnost) a lžičku plnotučné hořčice (pro chuť). Dáme vychladit (dotuhnout) do lednice.
Omytou kapii podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké nudličky.
Nakrájíme pažitku nebo nasekáme petrželku (nepříliš najemno).
Opláchnuté a osušené žampiony (větší nejprve rozpůlíme) nakrájíme na tenké plátky.
Po dně pánve rozpálíme olej. Vhodíme nakrájené žampiony, dochutíme mletým kmínem a na středním stupni sporáku za občasného míchání (opatrně, abychom co nejvíce zachovali strukturu žampionů) pozvolna restujeme, dokud nezačnou „chytat barvu“ (trvá to cca 8 minut). Přimícháme nudličky kapie, které spolu se žampiony prohřejeme (ne dlouho, stačí cca 2 minuty). Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
Do mísy s tuhou majonézou vmícháme orestované žampiony s kapií. Dle chuti dosolíme. Nakonec do remulády přimícháme nakrájenou pažitku nebo petrželku (můžeme si část ponechat na finální přizdobení).
Podáváme jako dip k pečeným, smaženým či grilovaným pokrmům.
Remuláda uzavřená ve sklenici vydrží v lednici několik dnů.