Majonéza z vařených bílků

Na první pohled neuvěřitelné podání. Nicméně, jestliže mohou potravinářské koncerny produkovat klasickou majonézu bez jakékoli stopy čerstvých vajec (žloutků), pak je i zdánlivě nerealizovatelný recept z opravdových vařených vaječných bílků v domácí kuchyni úplnou brnkačkou. A to i bez přidání jakékoli chemie.

Absence vaječných žloutků tuto majonézu velmi odlehčuje, ale vytrváme-li při její přípravě o něco déle nežli u klasické žloutkové majonézy a nebojíme-li se základního dochucení v kombinaci mléka a citronu, docílíme lehkého chutného dipu, který můžeme dále dle potřeby chuťově rozvíjet. Podobně jako klasickou žloutkovou majonézu.
A to nemluvíme o využití přebývajících bílků při kuchtění v každé domácnosti…

Suroviny:

  • Vaječné bílky (uvařené) 3ks
  • Mléko cca 60ml
  • Olej (slunečnicový nebo řepkový)
    cca 150ml
  • Sůl cca 2 špetky
  • Cukr cca 2 špetky
  • Pepř mletý (bílý, případně černý)
    cca 1 špetka
  • Čerstvá citronová šťáva cca 2 lžíce

Postup:

Vejce uvaříme v mírně osolené vodě s kapkou octa (aby nepraskla) natvrdo (8-10 minut, podle velikosti), zchladíme studenou vodou, zbavíme skořápky a oddělíme bílky od žloutků.
Máme-li syrové oddělené bílky z čerstvých vajec, uvaříme je v čisté (nesolené) vodě (cca 4 minuty).
Mléko mírně ohřejeme (pouze dovlažna).

Uvařené bílky nožem rozsekáme najemno a přendáme do robotové mísy.
Tyčovým mixérem rozmixujeme s opatrným přidáním části vlažného mléka (pozor na množství, jen, aby vznikla hustá kaše).
Vzniklou kaši dochutíme solí, cukrem a pepřem. Dále metlou za pomoci kuchyňského robotu šleháme na nejvyšší rychlostní stupeň, za postupného, pomalého přilévání oleje (malým pramínkem, až po kapkách) dokud nezískáme hustou, hladkou konzistenci (je potřeba vytrvat, vyšlehání majonézy z vařených bílků trvá o něco déle než z čerstvých žloutků).
Na závěr šlehání majonézu dochutíme citronovou šťávou. Ochutnáme a podle potřeby ještě doladíme chuť solí, cukrem a citronovou šťávou (zvláště pokud máme majonézu určenou k přímému podávání, nikoli jako polotovar k dalšímu využití).
Hotovou majonézu ihned zchladíme v lednici. Majonéza uzavřená ve sklenici vydrží v chladu (4 °C) několik dnů.

Máme tedy rychle a jednoduše připravenou základní bílkovou majonézu (již v této podobě ve velice chutnou), kterou si můžeme snadno různými ingrediencemi a surovinami dle chuti upravit (třeba do podoby remulády).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané