Maďarské kuře

Nehledejme v tomto pokrmu přímou spojitost s maďarskou kuchyní a není potřeba ani spekulovat, zdali se v Maďarsku takto kuře připravuje. Jedná se totiž o domácí český recept. Název je pouze odvozen od surovin dominujících právě v někdejších uherských zemích (papriky, rajčata, cibule, klobása).

Pojmenovávání pokrmů podle států, národů, oblastí či měst je tak trochu českým folklórem. Někdy je těžké se dopídit z jakého důvodu byl daný pokrm takto nazván (např. „Španělský ptáček”, o kterém Španělé nemají ani potuchy). Nicméně nemůžeme počítat ani s tím, že si naši domácí specialitu „Maďarské kuře” dáme v některé budapešťské restauraci či na dovolené u Balatonu.
To, že budeme připravovat ryze české jídlo potvrzuje i nezaměnitelná surovina – dobré české pivo.

Suroviny:

(4 porce)

  • Kuře 1 celé
  • Papriková klobása cca 200g
  • Cibule žlutá 3 větší
  • Cibule červená 1 větší
  • Papriky cca 300g
    (různé barevné druhy,
    kromě zelených, ty jsou nahořklé,
    vhodné jsou i slovenské pálivé)
  • Rajčata cca 500g (6 středně velkých)
    nebo plechovku loupaných (400g)
  • Česnek 2 velké stroužky
  • Rajčatové pyré 250g
  • Sůl
  • Koření na pečené kuře
  • Pepř černý mletý
  • Feferonky 2ks
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
    cca 3 lžíce
  • Máslo 2 lžíce + na vymazání pekáč
  • Pivo na podlévání
    (lépe černé) cca 0,4l

Postup:

Kuře očistíme a důkladně omyjeme. Necháme odkapat. Ze všech stran (i zevnitř) prosolíme a okořeníme kořením na pečené kuře.
Jednu velkou oloupanou žlutou cibuli nakrájíme na větší kostičky.
Další cibule (i červenou) nakrájíme na širší kolečka.
Papriky zbavené jadřinců nakrájíme podélně na větší plátky.
Feferonky nasekáme na drobnější kousky.
Oloupané stroužky česneku překrojíme napůl, plochou stranou nože namáčkneme a nakrájíme na plátky.
Klobásy (loupeme pouze pokud to jde) nakrájíme na kolečka.

Pokud použijeme čerstvá rajčata, musíme je oloupat. Rajčata zbavíme bubáka a z druhé strany nařízneme slupku do křížku. V hrnci přivedeme vodu do varu, odstavíme, vložíme rajčata a necháme na 5 minut spařit. Poté (nenecháváme spařovat déle) rajčata přendáme na chvilku do studené vody. Oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky.

V hlubší pánvi na rozpáleném oleji (při vyšším stupni sporáku) orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky (pouze doskovata) a zalijeme rajčatovým pyré. Párkrát promíchneme, přilijeme 0,3dl piva, osolíme (cca 4 špetky) a opepříme (cca 3 špetky). Rajčatovou omáčku necháme za průběžného míchání zredukovat na polovinu.

Pekáč vymažeme máslem. Na dno dáme kolečka cibule, papriky, feferonky, česnek, klobásy a rajčata. Zalijeme připravenou omáčkou. Vložíme ochucené kuře, na které dáme ještě kousky másla. Dáme péci do trouby předehřáté na 200 °C.
Průběh pečení kontrolujeme cca po 15- 20 minutách a kuře průběžně přeléváme zbylým pivem a vznikající šťávou. Celková doba pečení je cca 1,5-2 hodiny (záleží na velikosti kuřete). Přibližně v polovině pečení (jakmile se opeče z jedné strany) kuře obrátíme a vytváříme kůrčičku i ze strany druhé. Podle potřeby teplotu snížíme na 180 °C.

Měkké kuře s krásně opečenou kůžičkou naporcujeme na čtyři díly (někdo raději stehýnko, někdo prsíčko s křidélkem).
Servírujeme doplněné výpekem z pekáče včetně paprik, cibule i klobásek.

Jako přílohu můžeme použít brambory v různé úpravě. My však naše „Maďarské kuře“ podáváme nejraději s pečenou rýží, která se díky dostatečnému množství zeleninové šťávy hodí snad nejvíce.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané