Kuchyňská váha je běžným, velice užitečným, vybavením většiny domácností. Snadno však, z různých důvodů, může nastat situace, že tohoto kuchyňského pomocníka nemáme zrovna v potřebnou chvíli k dispozici (např. porucha váhy, vybité baterie, absence váhy na chatě či chalupě apod.). To zamrzí hlavně, pokud máme nachystané veškeré suroviny a ingredience k přípravě třeba dobrého koláče. V tento okamžik přicházejí ke slovu recepty, ve kterých se bez váhy obejdeme a jako měrnou jednotku použijeme jednoduše to, co nám přijde pod ruku. Velmi oblíbené jsou tzv. hrníčkové recepty, ale k odměření surovin potřebných pro těsto na koláč postačí i pouhá polévková lžíce.
Rybíz červený (Ribes rubrum) je ovocný keř s drobnými červenými plody (bobulemi) s nakyslou chutí. Rybíz, ať již červený, bílý nebo černý, jakožto i josta (kříženec černého rybízu a angreštu) jsou velmi oblíbeným zahradním ovocem právě pro svou nakyslou chuť bobulí, která v parném létě osvěží. Proto (samozřejmě kromě dalšího, mnohostranného využití) po mnoho pokolení hospodyňky velmi často pečou lahodné koláče s přidáním tohoto čerstvého ovoce…