Lžícový koláč s rybízem a kokosovou žmolenkou

Kuchyňská váha je běžným, velice užitečným, vybavením většiny domácností. Snadno však, z různých důvodů, může nastat situace, že tohoto kuchyňského pomocníka nemáme zrovna v potřebnou chvíli k dispozici (např. porucha váhy, vybité baterie, absence váhy na chatě či chalupě apod.). To zamrzí hlavně, pokud máme nachystané veškeré suroviny a ingredience k přípravě třeba dobrého koláče. V tento okamžik přicházejí ke slovu recepty, ve kterých se bez váhy obejdeme a jako měrnou jednotku použijeme jednoduše to, co nám přijde pod ruku. Velmi oblíbené jsou tzv. hrníčkové recepty, ale k odměření surovin potřebných pro těsto na koláč postačí i pouhá polévková lžíce.

Rybíz červený (Ribes rubrum) je ovocný keř s drobnými červenými plody (bobulemi) s nakyslou chutí. Rybíz, ať již červený, bílý nebo černý, jakožto i josta (kříženec černého rybízu a angreštu) jsou velmi oblíbeným zahradním ovocem právě pro svou nakyslou chuť bobulí, která v parném létě osvěží. Proto (samozřejmě kromě dalšího, mnohostranného využití) po mnoho pokolení hospodyňky velmi často pečou lahodné koláče s přidáním tohoto čerstvého ovoce…

Suroviny:

(na menší plech s vyšším okrajem
nebo do většího pekáče)

  • Mouka polohrubá
    15 vrchovatých lžic (cca 300g)
    + na vysypání plechu (pekáče)
  • Sůl 1 špetka
  • Kypřicí prášek do pečiva
    1 sáček (13g)
  • Sůl 1 špetka
  • Vanilkový cukr 1 sáček (20g)
  • Cukr krystal 6 lžic (cca 100g)
    + na procukrování rybízu
  • Olej (slunečnicový, řepkový)
    8 lžic (cca 80ml)
  • Mléko (plnotučné, polotučné)
    15 lžic (cca 150ml)
  • Vejce 2ks
  • Kurkuma 2 špetky
  • Citronová kůra z menšího citronu
  • Máslo na vymazání plechu (pekáče)
  • Rybíz cca 400g

 

Na kokosovou žmolenku:

  • Máslo (pokojové teploty)
    3 lžíce (cca 100g)
  • Mouka hrubá
    4 vrchovaté lžíce (cca 80g)
  • Strouhanka 1 a ½ lžíce (cca 20g)
  • Cukr krupice 5 lžic (cca 80g)
  • Kokos strouhaný
    4 vrchovaté lžíce (cca 35g)

Postup:

Nejprve zhotovíme žmolenku.
V míse smícháme lžícemi odměřenou mouku, strouhanku, cukr, strouhaný kokos a máslo pokojové teploty. Promícháváme (nejlépe rukama) tak dlouho, dokud nevznikne rovnoměrně hrudkovitá směs. Žmolenku dáme zatím do chladu.

Bobulky rybízu obereme z jednotlivých větviček (hroznů). Opláchneme v čisté vodě a přendáme do cedníku odkapat. Kyselost rybízových kuliček můžeme vyvážit procukrováním několika špetkami cukru.

Předehřejeme troubu na 200 °C.
Plech vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

V míse smícháme vrchovatými lžícemi odměřenou polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, špetkou soli a troškou kurkumy (pro barvu koláče).
Do hnětací mísy lžícemi odměříme krupicový cukr. Vklepneme vejce a metlou (nejlépe pomocí robotu) vyšleháme do pěny.
Dále (při středním výkonu robotu) postupně zapracováváme mouku se sypkými ingrediencemi, po lžících odměřený olej a mléko (pokojové teploty).
Nezapomeneme přidat nastrouhanou citronovou kůru (můžeme použít i sušenou).
Vypracujeme těsto řidší konzistence.

Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech (do pekáče), povrch stěrkou rovnoměrně upravíme (menší rozměr plechu s vyšším okrajem nebo pekáč zajistí vyšší koláč). Rovnoměrně poklademe rybízovými kuličkami a posypeme připravenou drobenkou.
Dáme péci do středu předehřáté trouby na cca 35-40 minut (u vyššího koláče je dobré zkontrolovat správné propepření vpichem špejle – nesmí lepit).

Zchladlý koláč porcujeme na libovolně velké díly přímo na plechu či v pekáči.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané