Malé, nadýchané placičky z kynutého těsta znovu prohřáté v másle a obalené v cukru opravdu nepotřebují vice dalších ingrediencí (možná ještě skořici).
Jsou výborným moučníkem, ale vyzkoušejte tyto lívanečky k zakousnutí třeba k dršťkové nebo gulášové polévce místo rohlíku. V kombinaci se slanými a pikantními přesnídávkovými polévkami jsou úžasné…
Lívanečky s máslem a cukrem
Suroviny:
(6-8 porcí)
- Mléko 500ml
- Droždí 1ks (42g)
- Mouka polohrubá 400g
- Cukr krupicový 80g
- Vejce 3-4ks (podle velikosti)
- Sůl 1 špetka
- Olej slunečnicový (řepkový)
na smažení
Na dokončení:
- Máslo cca 4 lžíce
- Rum cca 0,5dl
- Cukr krupicový cca 200g
- Cukr moučkový cca 200g
- Skořice mletá 1 lžička (nemusí být)
Postup:
Mléko mírně zahřejeme a přelijeme do mísy.
Do vlažného mléka metličkou vmícháme rozdrobené droždí. Přimícháme cukr, vejce a špetku soli. Nakonec vmícháme mouku a vytvoříme hladké řídké těsto, které necháme na teplém místě nakynout (výborně poslouží předehřátá trouba 30 °C). Doba kynutí je přibližně 30-40 minut, těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynutým těstem již nemícháme, aby neslehlo.
Na smažení menších lívanečků je vhodné použít lívanečník (budou mít pravidelný tvar).
Lívanečník (pánev) rozpálíme na středním stupni sporáku a jednotlivá oka mírně zakápneme olejem. Malou naběračkou nebo lžíci vléváme do ok lívanečníku těsto nebo na pánvi vytváříme malé tenké lívanečky, které opékáme z obou stran dozlatova.
Usmažené lívanečky odkládáme a prokládáme papírovými utěrkami či ubrousky. Takto postupujeme do spotřebování veškerého těsta (nedá se uchovávat).
Na pánvi rozehřejeme máslo s přidáním rumu. V misce smícháme cukr krupicový s cukrem moučkovým. Můžeme přimíchat lžičku mleté skořice.
Usmažené lívanečky vkládáme krátce prohřát (namočíme z obou stran) do másla a odkapané obalujeme v cukru. Ještě teplé podáváme.