Špenát je velmi oblíbená a známá listová zelenina obsahující řadu vitamínů (C, E, K) a minerálů. Špenát setý se do Evropy dostal díky křižáckým výpravám kolem 16. století.
Špenátů je několik druhů. Pokud nejsme zkušení zahrádkáři, zajisté kupujeme „čerstvý“ špenát v supermarketech.
Zde máme jasnou volbu mezi klasickými listy špenátu či daleko jemnějšími lístky, tzv. baby špenátu. Tak jako tak, koupí čerstvého (byť skleníkového) špenátu činíme jedinou možnou alternativu k zachování většiny důležitých živin, byť snížených mírným tepelným zpracováním. Při kombinaci skleníkových plodin a mrazírenského průmyslu nelze již ve většině těchto produktů hovořit o špenátu, nýbrž o zelené hmotě (s konzervanty místo vitamínů a minerálů) honosící se pouze špenátovým názvem (nehledě na to, že platíme těžkou vodu v ceně nepříliš laciného lehounkého špenátu).
Jediná možnost čistého zamrazení čerstvého špenátu je vložit suché listy do mrazáku (pouze v mikrotenovém sáčku nebo uzavřené krabičce).
Klasickou českou přílohu však raději připravujeme z čerstvých listů špenátu…