Listový špenát na slanině s vejcem

Špenát je velmi oblíbená a známá listová zelenina obsahující řadu vitamínů (C, E, K) a minerálů. Špenát setý se do Evropy dostal díky křižáckým výpravám kolem 16. století.

Špenátů je několik druhů. Pokud nejsme zkušení zahrádkáři, zajisté kupujeme „čerstvý“ špenát v supermarketech.
Zde máme jasnou volbu mezi klasickými listy špenátu či daleko jemnějšími lístky, tzv. baby špenátu. Tak jako tak, koupí čerstvého (byť skleníkového) špenátu činíme jedinou možnou alternativu k zachování většiny důležitých živin, byť snížených mírným tepelným zpracováním. Při kombinaci skleníkových plodin a mrazírenského průmyslu nelze již ve většině těchto produktů hovořit o špenátu, nýbrž o zelené hmotě (s konzervanty místo vitamínů a minerálů) honosící se pouze špenátovým názvem (nehledě na to, že platíme těžkou vodu v ceně nepříliš laciného lehounkého špenátu).
Jediná možnost čistého zamrazení čerstvého špenátu je vložit suché listy do mrazáku (pouze v mikrotenovém sáčku nebo uzavřené krabičce).

Klasickou českou přílohu však raději připravujeme z čerstvých listů špenátu…

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Listový špenát 300g
  • Česnek 3 stroužky
  • Cibule 1 středně velká
  • Slanina (špek) 80g
  • Vejce 1ks
  • Mléko cca 4cl
  • Sůl
  • Čerstvě mletý barevný pepř

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky.
Slaninu (špek) nakrájíme na cca centimetrové kostičky nebo tenké hranolky.
Do misky rozklepneme vejce a metličkou či vidličkou rozšleháme s kapkou mléka.
V míse připravíme ledovou lázeň (vodu s ledem).

Do vroucí osolené vody dáme na 2-3 minuty spařit listy špenátu (listy baby špenátu samozřejmě kratší dobu). Scedíme přes sítko a dáme zchladit do připravené ledové vody (z důvodu zachování svěží zelené barvy), znovu scedíme a necháme odkapat.

V hrnci nebo kastrole při polovičním výkonu sporáku pozvolna, za častého míchání, orestujeme dosklovata nakrájenou slaninu, která pustí tuk. Přihodíme zpěnit kostičky cibule a dáme na okamžik rozvonět plátky česneku (stále za častého míchání). Vložíme listy špenátu, které osolíme a opepříme a minutku podusíme. Vlijeme rozšlehané vejce, které necháme za stálého míchání ve špenátu téměř ztuhnout (tím je špenát dostatečně zahuštěný) a odstavíme z plotny.

Co nejrychleji podáváme (nejčastěji jako druhou přílohu k českým specialitám).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané