Linecký mřížkový koláč

Linecký koláč, linecký dort, linecké cukroví či kolečka. Základní surovina je vždy linecké těsto (i když v různých poměrech surovin) pojmenované podle hornorakouského města Lince. O tom, že je výsostnou rakouskou specialitou, nemůže být pochyb. Dokazují to i recepty v rukopisné kuchařce, kterou napsala hraběnka Anna Margarita Sagramosa již roku 1653. Není divu, že díky dlouhé společné historie s Rakouskem jsou linecké výrobky v českých zemích velice známé a podotýkám, že oblíbené.

Na linecké koláče existuje velké množství receptů. Společným jmenovatelem kromě lineckého těsta je vždy kvalitní domácí marmeláda a charakteristická zdobící mřížka z těsta.

Suroviny:

(1 koláčová forma)

  • Hladká mouka 450g
  • Kypřicí prášek do pečiva ½ sáčku
  • Moučkový cukr 130g
  • Vanilkový cukr 1 sáček
  • Sůl 1 špetka
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • Máslo 150g + na vymazání formy
  • Vejce 2 ks + 1ks na potření
  • Smetana cca 100ml
  • Džem (druh dle libosti, nejlépe
    domácí) cca 120g

 

Postup:

Hladkou mouku prosejeme přes síto, tím se krásně provzdušní a smícháme s práškem do pečiva, oběma cukry, špetkou soli a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidáme máslo pokojové teploty nakrájené na kousky, vajíčka a smetanu dle konsistence.

V robotu, posléze rukama, vypracujeme vláčné těsto a zabalíme do folie.
Necháme v chladničce ztuhnout alespoň dvě hodiny (ale klidně i přes noc, těsto bude křehčí).

Z odpočinutého těsta oddělíme asi čtvrtinu a zbytek těsta rozválíme na plát vysoký cca 6 milimetrů.

Koláčovou formu vymažeme máslem a rozválený plát pomocí válečku (těsto navineme na váleček a ve formě rozvineme) přeneseme do formy.
Na těsto namažeme námi zvolený džem.

Zbylé těsto též rozválíme na stejnou tloušťku a rádýlkem nebo nožem vykrájíme proužky o šířce asi 1 cm. Proužky poklademe na koláč jako mřížku a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Koláč vložíme do středu trouby předem rozpálené na 180 °C a pečeme 35 až 40 minut. Barva proužků na koláči spolu s okrajem musí být zlatavá.
Linecké těsto je i v koláči vždy jemné a mírně křupavé.

Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme zchladnout.
Ještě mírně vlahý je opravdu nejlepší.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané