Linecké (křehké) těsto na slané koláče

Původně sladké těsto známé jako „Linecké“ se postupem času dostalo i do různých originálních podání
sloužících vyloženě v oblasti slané přípravě pokrmů.

Při zachování základní receptury na křehké linecké koláčové
těsto můžeme cukry nahradit sušenými bylinkami a vytvořit tak podklad různých druhů koláčů „naslano”…

Suroviny:

(na větší koláčovou formu, cca 800g)

  • Mouka hladká 400g
  • Kypřicí prášek do pečiva 1ks (13g)
  • Sůl 2 špetky
  • Vaječný žloutek 4ks
  • Kurkuma 1 špetka
  • Sušené bylinky
    (oregano, celerová nať, bazalka apod.)
    cca 4 špetky
  • Voda 7-8 lžic

Postup:

Z vajec oddělíme žloutky od bílků (bílky použijeme do jiného pokrmu, můžeme zamrazit).
Ztuhlé máslo pokrájíme na menší kousky, vložíme do robotové mísy a necháme v pokojové teplotě povolit. Přidáme prosátou (kvůli provzdušnění) hladkou mouku smíchanou se solí, kypřicím práškem do pečiva, sušenými bylinkami (dle druhu koláče) a špetkou kurkumy (pro barvu) a žloutky.
Pomocí robotu s hákem vypracujeme (nejprve při vyšším výkonu) nelepivé těsto za postupného přidávání vody (po lžících). Pokud to s vodou přeženeme a těsto se začne lepit, zaprášíme trochou mouky a opět vymícháme.

Vymíchané těsto přendáme na pracovní plochu (vál) a rukama ještě zpracujeme tak, aby v těstě nebyl žádný vzduch.
Vytvoříme jeden nebo dva bochánky (záleží na velikosti budoucích koláčů), které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na několik hodin (nejlépe do druhého dne) odpočinout do ledničky.

V lednici zabalené těsto vydrží několik dní, pro pozdější využití můžeme tento domácí polotovar zamrazit…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané