Z vajec oddělíme žloutky od bílků (bílky použijeme do jiného pokrmu, můžeme zamrazit).
Ztuhlé máslo pokrájíme na menší kousky, vložíme do robotové mísy a necháme v pokojové teplotě povolit. Přidáme prosátou (kvůli provzdušnění) hladkou mouku smíchanou se solí, kypřicím práškem do pečiva, sušenými bylinkami (dle druhu koláče) a špetkou kurkumy (pro barvu) a žloutky.
Pomocí robotu s hákem vypracujeme (nejprve při vyšším výkonu) nelepivé těsto za postupného přidávání vody (po lžících). Pokud to s vodou přeženeme a těsto se začne lepit, zaprášíme trochou mouky a opět vymícháme.
Vymíchané těsto přendáme na pracovní plochu (vál) a rukama ještě zpracujeme tak, aby v těstě nebyl žádný vzduch.
Vytvoříme jeden nebo dva bochánky (záleží na velikosti budoucích koláčů), které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na několik hodin (nejlépe do druhého dne) odpočinout do ledničky.
V lednici zabalené těsto vydrží několik dní, pro pozdější využití můžeme tento domácí polotovar zamrazit…