Linecké (křehké) těsto na sladké koláče

Je rozdíl mezi lineckým těstem koláčovým a stejně jmenovaným cukrářským výrobkům (cukrovím).
Mřížkovaný koláč z křehkého těsta s marmeládou je nedílně spjat s rakouským městem Linz.

Jednoduché linecké těsto však výborně poslouží k další široké škále různých koláčů a můžeme si jej připravit předem jako domácí polotovar třeba do mrazáku (i v ledničce zabalené do potravinářské fólie, vydrží několik dnů)…

Suroviny:

(na větší koláčovou formu, cca 800g)

  • Mouka hladká 450g
  • Kypřicí prášek do pečiva ½ sáčku
  • Sůl 1 špetka
  • Vejce 2ks
  • Cukr moučkový 130g
  • Cukr vanilkový 1 sáček (20g
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • Smetana 100g

Postup:

Ztuhlé máslo pokrájíme na menší kousky, vložíme do robotové mísy a necháme v pokojové teplotě povolit. Přidáme prosátou (kvůli provzdušnění) hladkou mouku smíchanou se solí, moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu (můžeme použít i lžičku sušené kůry) a vklepneme vejce.
Pomocí robotu s hákem vypracujeme (nejprve při vyšším výkonu) nelepivé těsto za postupného přidávání smetany (po lžících). Pokud se těsto začne lepit zaprášíme trochou mouky a opět vymícháme.

Vymíchané těsto přendáme na pracovní plochu (vál) a rukama ještě zpracujeme tak, aby v těstě nebyl žádný vzduch.
Vytvoříme jeden nebo dva bochánky (záleží na velikosti budoucích koláčů), které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na několik hodin (nejlépe do druhého dne) odpočinout do ledničky.

V lednici zabalené těsto vydrží několik dní, pro pozdější využití můžeme tento domácí polotovar zamrazit…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané