Ztuhlé máslo pokrájíme na menší kousky, vložíme do robotové mísy a necháme v pokojové teplotě povolit. Přidáme prosátou (kvůli provzdušnění) hladkou mouku smíchanou se solí, moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu (můžeme použít i lžičku sušené kůry) a vklepneme vejce.
Pomocí robotu s hákem vypracujeme (nejprve při vyšším výkonu) nelepivé těsto za postupného přidávání smetany (po lžících). Pokud se těsto začne lepit zaprášíme trochou mouky a opět vymícháme.
Vymíchané těsto přendáme na pracovní plochu (vál) a rukama ještě zpracujeme tak, aby v těstě nebyl žádný vzduch.
Vytvoříme jeden nebo dva bochánky (záleží na velikosti budoucích koláčů), které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na několik hodin (nejlépe do druhého dne) odpočinout do ledničky.
V lednici zabalené těsto vydrží několik dní, pro pozdější využití můžeme tento domácí polotovar zamrazit…