Křupavý ledový salát jako základ. Více či méně pikantní dresink z bílého jogurtu a thajské omáčky (nejlépe domácí výroby) pro lahodnost. Dobře vyuzené maso pro nasycení a krutony z bílého chleba s nivou místo přílohového pečiva. To vše obsahuje náš originální recept na salát vhodný jako hlavní chod nejen v teplých letních dnech…
Ledový salát s thajským dresinkem, uzeným masem a krutony s nivou
Suroviny:
(2-3 porce)
- Ledový salát 1 malý
- Moravské uzené maso
(kýta, krkovice, plec) cca 300g - Olej (slunečnicový, řepkový) cca 1 lžíce
- Thajská omáčka
(recept v kapitole „Domácí polotovary“) 2 lžíce - Lahůdková cibulka
(světlá i zelená část) 2 k - Dresink s thajskou omáčkou
- Cherry rajčátka na doplnění salátu
- Krutony z bílého pečiva s nivou
Na dresink
- Bílý jogurt 250g
- Thajská omáčka
(recept v kapitole „Domácí polotovary“) 2-3 lžíce - Balsamico krémové cca 2-3lžíce
- Sůl
- Pepř barevný, čerstvě mletý
Na krutony
- Toastový chléb 4-6 plátků
- Olej (slunečnicový, řepkový) cca 1,5 d
- Niva cca 100-150g
Postup:
Moravské uzené maso nakrájíme na širší nudličky.
Lahůdkovou cibulku (světlou i zelenou část) nakrájíme na kolečka (cca ½ cm široká).
V pánvi s vyšším okrajem (např. Wok) zahřejeme velmi malé množství oleje (sporák na vyšší stupeň). Vhodíme nudličky uzeného masa, které krátce (2-3 minuty) orestujeme. Přidáme dvě lžíce thajské omáčky a ještě minutku zarestujeme. Přihodíme polovinu světlé části nakrájené mladé cibulky (ta za okamžik uzené krásně provoní a chuťově doplní) promícháme, odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.
Na dresink ve větší míse metličkou smícháme bílý jogurt s thajskou omáčkou (cca 2-3 lžíce dle chtěné pikantnosti) a krémovým balsamikem (cca 2-3 lžíce dle chuti). Dresink dochutíme solí a čerstvě mletým barevným pepřem. V lednici vychladíme.
Na nivové krutony rozpálíme horní gril v troubě na maximum.
Plátky světlého toastového chleba překrájíme na nepříliš malé kousky (čtvrtiny či šestiny) a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Nivu nastrouháme do misky a smícháme s olejem, tím potřeme jednotlivé kousky pečiva a dáme péci do horní části trouby pod rozpálený gril. Grilujeme do zlatavé barvy, krutony neustále hlídáme, dle potřeby otáčíme a opět potíráme olejem včetně přidáním nivy. Zlatavé krutony jednotlivě odebíráme z plechu.
Z hlávky ledového salátu odřízneme spodní část a překrojíme na polovinu.
Salát trháme na menší kousky (nemusíme oddělovat jednotlivé listy) a vkládáme do mísy s dresinkem. Promícháme.
Servírujeme (nejlépe do hlubokého talíře) nejprve křupavý salát s pikantním dresinkem, přidáváme orestované nudličky moravského uzeného, zdobíme nakrájenou mladou cibulkou a překrájenými cherry rajčátky.
Doplňujeme nivovými krutony.