Kynutý koláč s dýňovou náplní a sádlovou drobenkou

Dobře vzešlý kvásek z kvalitního droždí je ten nejlepší základ ke klasickému kynutému koláči. V podzimním období neváháme jako náplň použít dýni. S lehkým podmazáním švestkových povidel získáme tu jedinečnou chuť moučníku.
Doplnění koláče drobenkou je běžné. Tentokrát jsme místo másla použili kvalitní sádlo.

Při pečení tohoto koláče se z linoucí vůně předem oblizují všichni sousedé. Může za to hlavně sádlová drobenka, nic nového, spíše zapomenutého. Hospodyňky v každé selské domácnosti měli másla dostatek, ale ze šetrných důvodů (používali jej na trhu pro městskou klientelu) ve vlastní kuchyni k vaření a pečení více využívali sádlo. Dovoluji si tvrdit, že drobenka z dobrého sádla (ne z kostky ze supermarketu) předčí i klasickou máslovou drobenku…

Suroviny:

(na jeden plech nebo
větší dortovou formu)

  • Droždí 42g
  • Cukr krupicový 20g
  • Mléko plnotučné 150ml
  • Hladká mouka 300g
  • Máslo 100g
  • Vaječné žloutky 2ks
  • Citronová kůra z 1 citronu
  • Sůl 1 špetka
  • Vejce 1ks (na potření okrajů těsta)
  • Máslo nebo sádlo na vymazání plechu

 

Na náplň:

  • Dýně Hokkaidó 700g
  • Švestková povidla 2 lžíce

 

Na drobenku:

  • Sádlo 80g
  • Cukr třtinový 80g
  • Cukr vanilkový 20g
  • Skořice mletá 2 lžíce
  • Mouka polohrubá 80g

Postup:

Mléko mírně ohřejeme.

Droždí rozdrobíme do mísy, přisypeme k němu krupicový cukr a metličkou rozmícháme na kašičku. K drožďové kašičce přilijeme mléko, zamícháme, mírně zaprášíme moukou a zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (můžeme využít troubu předehřátou na 35 °C). Trvá to přibližně 15-20 minut (podle druhu droždí).

Omytou dýni (Hokkaidó nemusíme zbavovat slupky) nastrouháme na hrubém struhadle a uložíme na chladné místo.

Ze dvou vajíček oddělíme žloutky od bílků (bílky uchováme pro další použití v naši kuchyni).

Máslo rozehřejeme a necháme vychladnout.

Hladkou mouku prosejeme do hnětací mísy, přidáme žloutky, vychladlé rozpuštěné máslo, přilijeme vlahé mléko společně se vzešlým kváskem a pomocí robotu s hákem vypracujeme hladké vláčné těsto, které přendáme do kynoucí mísy (nemáme-li uzavíratelnou kynoucí mísu, těsto ponecháme v hnětací míse a zakryjeme utěrkou). Mísu vložíme na teplé místo (třeba opět do mírně předehřáté trouby) a necháme kynout asi hodinu. Během této hodiny těsto vařečkou, asi tak dvakrát, prohněteme, zbavíme jej tím bublin ze vznikajícího kysličníku uhličitého a provzdušníme.

Během kynutí těsta máme dostatek času na přípravu drobenky.

V míse smícháme sádlo pokojové teploty s polohrubou moukou, třtinovým a vanilkovým cukrem a mletou skořicí. Promícháváme (nejlépe rukama) tak dlouho, dokud nevznikne rovnoměrně hrudkovitá směs. Necháme mírně vychladit.

Troubu předehřejeme na 170 °C.
Plech vymažeme máslem nebo sádlem (není potřeba vysypávat moukou).

Vykynuté těsto rovnoměrně rozprostřeme na plech (můžeme použít i větší dortovou formu). Okraje vytvoříme pomocí prstů.
Těsto potřeme povidly, poklademe nastrouhanou dýni. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem, koláč posypeme připravenou drobenkou.
Pečeme asi 35 až 40 minut ve středu trouby.
Zlatavé okraje koláče nás upozorní na správnost upečení našeho koláče.

Zchladlý koláč ostrým nožem krájíme k podávání přímo na plechu nebo na spodním díle dortové formy…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané