Květákové placičky se sýrem a jarní cibulkou

Placičky z různých druhů zeleniny jsou oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům a nemusí se vždy jednat o klasické české bramboráčky z brambor. Květák neboli karfiol, je též jedinečnou základní surovinou na přípravu přílohových placiček. Zvláště, doplníme-li ho polotvrdým sýrem a jarní cibulkou tak, jako v našem receptu.

Květák, jakožto košťálová zelenina nejsou brambory plné přírodního škrobu. Jestliže se chceme vyhnout zahušťováním moukou (ta ke křehkosti placiček nepřispívá), hledáme jiná pojiva, která zajistí, aby se placičky nerozpadávaly, ale byly jemné a křehké. Klasické vejce a strouhanku v tomto případě doplňuje polotvrdý sýr. Jeho uplatnění poznáme nejen na chuti, ale hlavně ve finálové konzistenci, kdy doposud velmi křehké placičky při postupném chladnutí přiměřeně tuhnou…

Suroviny:

(4-6 porcí)

  • Květák cca 500g
    (1 malý nebo ½ velkého)
  • Mléko (na vaření květáku) cca 1l
  • Sůl 2 lžičky na vaření
    + na dochucení
  • Muškátový květ
    Pepř černý, mletý
  • Chilli mleté (kajenský pepř)
  • Vejce 2ks
  • Strouhanka cca 4-5 lžic
  • Mléko z vařeného květáku 2dl
  • Sýr polotvrdý
    (Eidam, Gouda, Ementál apod.) 120g
  • Jarní cibulka 3-4ks (podle velikosti)
  • Máslo 1 lžíce
  • Olej na potření pečícího papíru (slunečnicový, řepkový)

Postup:

Nejprve předvaříme květák v mléce. Při vaření mléko rádo utíká, proto použijeme větší hrnec.
Opláchnutý květák rozebereme na růžičky, košťál překrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce. Zalijeme mlékem tak, aby byl květák zcela ponořený. Osolíme (dvě lžičky), přidáme dvě špetky muškátového květu a přivedeme k varu. Ztlumíme sporák a vaříme mírným varem (nezaklopené) do poloměkka (cca 15 minut). Přes cedník scedíme (mléko zatím nevyléváme) a necháme květák zcela vychladnout.

Světlé části jarních cibulek nakrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozehřejeme lžíci másla, vhodíme cibulku, kterou necháme za častého míchání pouze zlehčit (1-2 minuty). Odstavíme a necháme vychladnout.
Zelené části jarních cibulek nakrájíme najemno.
Polotvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Z bílků (s přidáním špetky soli) v misce vyšleháme (třeba s pomocí tyčového mixéru s metličkou) tuhý sníh.
Předvařený, vychladnutý květák větším nožem nasekáme hodně nadrobno (nemeleme, ani nestrouháme) a dáme do větší mísy.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Plech vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem.

Do mísy ke květáku přidáme jarní cibulku (orestovanou světlou část i čerstvou zelenou nať), žloutky, nastrouhaný sýr a promícháme. Dochutíme solí, pepřem a mletým chilli (kajenským pepřem) dle požadované mírné pikantnosti. Podle potřeby přidáme strouhanku (cca 4-5 lžic) a mléko z vařeného květáku (cca 2dl), abychom měli směs v konzistenci vhodné k tvarování placiček. Nakonec směs zjemníme vmícháním bílkového sněhu.
Rukama tvoříme placičky, které vkládáme na plech s naolejovaným pečícím papírem tak, aby se nedotýkaly (pečeme na dvě várky).
Pečeme ve středu rozpálené trouby nejprve cca 15 minut, placičky otočíme a dopékáme ještě cca 10 minut z druhé strany. Hlídáme, aby se placičky nezačaly připalovat (zespodu). Při pečení druhé várky čas zkrátíme o třetinu až polovinu.

Tento recept doporučujeme připravovat v dvojnásobném množství, protože se velké procento placiček ztratí dříve, než poslouží jako příloha k vybraným pokrmům…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané