Květáková polévka s vejci

Hrnec výborné polévky doslova za pár korun. To potěší jistě hospodyňky v každé rodině. Na výbornou květákovou polévku stačí hlava květáku a k tomu pár ingrediencí.

Z mnoha možností využití květáku v polévce v tomto našem receptu sázíme na českou klasiku z cibulové jíšky za použití čistě květákového vývaru. Ten pro zhotovení této skvělé polévky bohatě postačí, zvláště obětujeme-li na jeho přípravu část květáku i s košťálem i několika svěžími květákovými listy. Nemáme žádný důvod polévku kazit náhražkami bujónů v kostce či prášku.

Touto zeleninovou polévkou jistě nepohrdnou i klasičtí vegetariáni, vegani by jednoduše vynechali vaječnou vložku…

Suroviny:

(cca 4-6 porcí)

  • Květák větší (i se svěžími listy) 1ks
  • Brambory (ne rané) cca 300g
  • Celerová nať nebo stvoly libečku
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
  • Cibule 2 velké
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Mouka hladká 3 lžíce
  • Pepř černý, celý cca 20 kuliček
  • Pepř černý nebo barevný,
    čerstvě mletý
  • Kmín drcený
  • Mleté chilli papričky
  • Sůl
  • Muškátový oříšek (mletý nebo celý)
  • Voda
  • Jarní cibulka 1 svazek
  • Vejce 3ks
  • Hladkolistá petržel na zdobení

Postup:

Jednu cibuli zbavíme pouze vrchní horší slupky a rozkrojíme napůl.
Druhou cibuli zcela očistíme a nakrájíme na větší kostičky.
Jeden oloupaný stroužek česneku nakrájíme na tenké plátky, druhý pouze plochou stranou nože namáčkneme.
Jarní cibulku (hlavně zelenou část) nakrájíme na tenčí kolečka.
Oškrábané brambory nakrájíme na větší kousky (necháme zatím ponořené ve vodě, aby nezešedly).
Z květáku odřízneme listy i s částí košťálu (zatím nevyhazujeme) a opláchneme pod tekoucí vodou. Hlavu květáku vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou (nad úroveň květáku), osolíme (2 lžičky), přihodíme kuličky černého pepře a přivedeme k varu. Mírným varem květák předvaříme do poloměkka (cca 15 minut od doby varu) a vyjmeme z vody (vodu nevyléváme).
Mírně zchladlý květák rozebereme na jednotlivé (ne příliš drobné) růžičky. Přebytečný košťál překrájíme na kousky.

Polovinu takto upraveného květáku necháme stranou, druhou polovinu vrátíme do vody z předvaření květáku. Pro květákový vývar můžeme použít i očištěný odříznutý košťál a svěží, čisté listy odříznuté z hlavy květáku. Přidáme stonky libečku nebo celerové natě a cibuli i se slupkou. Vaříme mírným varem částečně zaklopené alespoň hodinu a půl. Během vaření kontrolujeme stav tekutiny (potřebujeme cca 1,5 litru vývaru na polévku).
Vývar do dalšího hrnce přecedíme přes cedník se širšími oky, květák vymačkáme (ale nepasírujeme). Přivedeme opět k varu a vhodíme na 15 minut předvařit brambory.

Olej rozpálíme po dně většího hrnce, vsypeme kostičky cibule, sporák ztlumíme na polovinu a za stálého míchání cibulku krátce zarestujeme dosklovata. Přidáme tři lžíce hladké mouky a opět za stálého míchání vyrestujeme mírně zlatavou cibulovou jíšku, kterou zalijeme veškerým květákovým vývarem (i s bramborami) a přivedeme k varu.
Nyní do polévky dáme odložené růžičky květáku (včetně nakrájeného košťálu) a cca 15 minut provaříme, přičemž horkou vodou z varné konvice dolaďujeme řidší konzistenci polévky. Během provařování též polévku dochucujeme solí, čerstvě mletým pepřem a větší pikantnost můžeme dodat mletými chilli papričkami. Nezapomeneme přidat dvě špetky mletého muškátového oříšku (nebo cca čtyři strouhnutí oříšku přes jemné struhadlo).
Na závěr do polévky přidáme nakrájenou zelenou část jarní cibulky a vmícháme rozklepnutá vejce (rovnou do polévky). Polévku odstavíme ze sporáku (vejce dojdou).

Při servírování polévku zdobíme nasekanou čerstvou hladkolistou petrželkou.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané