Květák s největší pravděpodobností pochází z Kypru, kde se vyvinul z divoce rostoucí brukve zelné. Nejstarší záznamy o něm jsou již z 6. století před naším letopočtem. Je považován za nejvíce chutnou a také stravitelnou košťálovou zeleninu. V současnosti je květák vzhledem k vyšlechtěným podzimním a zimním odrůdám celoroční zelenina a zdroj mnoha vitamínů a dalších prospěšných látek i v období, kdy je jiné zeleniny na trhu podstatně méně.
O blahodárných vlivech květáku na zdraví člověka věděly samozřejmě i naše maminky a babičky, které vždy dostupný květák dokázaly upravovat mnoha způsoby. Květákový “mozeček” byl běžným pokrmem na stolech snad v každé české domácnosti. Dodnes je toto jídlo velmi známé a každý ví, že strukturu mozečku dodávají sražená vejce, ale již jen zřídka je v našich kuchyních praktikované. Stojí za to si jej připomenout a tento původně bezmasý pokrm třeba ozvláštnit dobrou klobáskou. Pokud do receptu zapracujeme ještě kousek studené vepřové pečeně (nemusí nutně být), která se v naší domácí kuchyni může vyskytnout, šmrnc dodáme kouskem čerstvé feferonky a svěžest čerstvými bylinkami získáme opravdu skvělý pokrm, který by mohl navrátit vyhaslou slávu květáku na způsob mozečku…