Květák jako mozeček s klobásou a pečeným masem

Květák s největší pravděpodobností pochází z Kypru, kde se vyvinul z divoce rostoucí brukve zelné. Nejstarší záznamy o něm jsou již z 6. století před naším letopočtem. Je považován za nejvíce chutnou a také stravitelnou košťálovou zeleninu. V současnosti je květák vzhledem k vyšlechtěným podzimním a zimním odrůdám celoroční zelenina a zdroj mnoha vitamínů a dalších prospěšných látek i v období, kdy je jiné zeleniny na trhu podstatně méně.

O blahodárných vlivech květáku na zdraví člověka věděly samozřejmě i naše maminky a babičky, které vždy dostupný květák dokázaly upravovat mnoha způsoby. Květákový “mozeček” byl běžným pokrmem na stolech snad v každé české domácnosti. Dodnes je toto jídlo velmi známé a každý ví, že strukturu mozečku dodávají sražená vejce, ale již jen zřídka je v našich kuchyních praktikované. Stojí za to si jej připomenout a tento původně bezmasý pokrm třeba ozvláštnit dobrou klobáskou. Pokud do receptu zapracujeme ještě kousek studené vepřové pečeně (nemusí nutně být), která se v naší domácí kuchyni může vyskytnout, šmrnc dodáme kouskem čerstvé feferonky a svěžest čerstvými bylinkami získáme opravdu skvělý pokrm, který by mohl navrátit vyhaslou slávu květáku na způsob mozečku…

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Květák 1ks (menší)
  • Cibule 1 velká
  • Klobása (nejlépe tmavá) cca 200g
  • Vepřová pečeně cca 200g
    (pokud vynecháme, dáme více klobásy)
  • Vejce 5ks
  • Mléko 5cl
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Čerstvá feferonka
    (chilli paprička) 1ks
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
  • Hladkolistá petržel nebo podobné
    čerstvé bylinky

Postup:

Květák rozebereme na růžičky.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobnější kostičky.
Klobásky (některý druh je třeba předem oloupat) nakrájíme na cca půlcentimetrová kolečka. Vepřové maso nakrájíme na větší kousky. Čerstvé feferonky (chilli papričky) nakrájíme na tenká kolečka.
Hladkolistou petrželku nebo jiné čerstvé bylinky nasekáme (ne příliš najemno).
Do misky vyklepneme vejce, osolíme dvěma špetkami soli, okořeníme čerstvě mletým pepřem a metličkou rozšleháme s troškou mléka.

V hrnci (kastrolu) přivedeme k varu vodu osolenou dvěma lžičkami soli. Vložíme růžičky květáku a středním varem vaříme do poloměkka (cca 7 minut).
Vodu slijeme a květák zblanšírujeme (dáme do ledové lázně), abychom okamžitě ukončili tepelný proces. Přes cedník scedíme a necháme odkapat.

Ve větším kastrole (hrnci) rozpálíme po dně vlitý olej. Vhodíme kostičky cibule, kolečka klobásek a feferonek. Společně za průběžného míchání na vyšším stupni sporáku restujeme do sklovitosti cibulky a mírného opečení klobásek. Dáme prohřát kousky vepřové pečeně (pokud máme). Přidáme důkladně odkapaný květák (stále bude pouštět vodu). Květák mícháním při restování výrazně ztrácí na své rustikálnosti, takže jej nemusíme namačkávat (zachovalé kousky růžiček v pokrmu hezky vypadají). Ještě několik minut při časném míchání restujeme a necháme částečně odpařit vodu.
Poté květákovou směs zalijeme dochucenými rozšlehanými vejci a dále za průběžného míchání několik minut restujeme. Vejce ztuhnou (vytváří „mozeček“), voda se ještě více zredukuje.
Ochutnáme, máme poslední možnost ještě dochutit solí a pepřem (kromě slánky a pepřenky na stole).
Odstavíme z plotny, vmícháme nasekané bylinky a podáváme.

Květák jako mozeček s klobásou a pečeným masem servírujeme jako samostatný pokrm (zdobíme opět čerstvými bylinkami), který dle libosti můžeme ještě doplnit čerstvým pečivem..

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané