Kuskus s harissou, cizrnou a fazolovými lusky

Kuskus patří mezi výrobky z obilovin (vyrábí se z tvrdé pšenice, ječmene nebo prosa). Je to tedy těstovina.
Pochází ze severoafrické kuchyně. Vyrábí se pokropením obiloviny (většinou pšeničné krupice), čímž vzniknou malé hrudky, které se pak napařují, suší a rozdrobí na malá zrníčka o velikosti několika milimetrů. Právě způsob přípravy umožňuje kuskusu (který se nevaří, ale pouze zalévá horkou tekutinou) dobře absorbovat všechny chutě. Proto kuskus přímo vybízí k rychlé úpravě na mnoho způsobů.

K přípravě kuskusu je typická severoafrická směs koření „Ras el-Hanout“, kterou však v každém běžném supermarketu nekoupíme. Klasickým dochucujícím přídavkem do kuskusu je též „Harissa“ (hlavně pro pikantnější chuť). Harissu si snadno (v podobě pikantní pasty) dokážeme vyrobit i u nás v Čechách jako výborný domácí polotovar.

Cizrna naložená v mírně slaném nálevu a krátce povařené fazolové lusky náš recept na přílohový kuskus vhodně doplňují…

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Kuskus celozrnný 250g
  • Sterilovaná cizrna (v mírně slaném nálevu)
    310g (větší plechovka 425ml)
  • Fazolové lusky (mražené) 150g
  • Voda na uvaření lusků
  • Vývar masový
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Harissa
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“) 1-2 lžíce
  • Čerstvá bazalka 1 hrst lístků

Postup:

Mražené fazolové lusky (delší překrojíme) dáme do kastrolu, zalijeme vodou cca 2cm nad lusky, osolíme (1 lžička) a přivedeme k varu. Vaříme středním varem cca 15 minut. Scedíme (vývar z lusků nevyléváme) a ponoříme do mísy s ledem (ledová lázeň zachová svěží barvu lusků).
Čerstvé bylinky (lístky bazalky) nasekáme (nepříliš najemno).

Vývar z fazolových lusků v hrnci na sporáku ještě zredukujeme, doplníme masovým vývarem tak, aby tekutina měla ½ litru, zahřejeme téměř k bodu varu a odstavíme. Vsypeme kuskus, promícháme, zakryjeme poklicí a necháme cca 7 minut těstovinu nabobtnat (kuskus se nikdy nevaří).

Do horkého nabobtnalého kuskusu vmícháme sterilovanou cizrnu, předvařené fazolkové lusky a čerstvou nasekanou bazalku. Dosolíme a okořeníme čerstvě mletým barevným pepřem. Dle požadované pikantnosti dochutíme harissou (opatrně, harissa je pálivá pasta).

Náš recept na „Kuskus s harissou, cizrnou a fazolovými lusky” je koncipován jako příloha k mnoha pokrmům.
Směle nahradí zažité bramborové či luštěninové kaše, nebo i přílohu z rýže…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané