Kuskus patří mezi výrobky z obilovin (vyrábí se z tvrdé pšenice, ječmene nebo prosa). Je to tedy těstovina.
Pochází ze severoafrické kuchyně. Vyrábí se pokropením obiloviny (většinou pšeničné krupice), čímž vzniknou malé hrudky, které se pak napařují, suší a rozdrobí na malá zrníčka o velikosti několika milimetrů. Právě způsob přípravy umožňuje kuskusu (který se nevaří, ale pouze zalévá horkou tekutinou) dobře absorbovat všechny chutě. Proto kuskus přímo vybízí k rychlé úpravě na mnoho způsobů.
K přípravě kuskusu je typická severoafrická směs koření „Ras el-Hanout“, kterou však v každém běžném supermarketu nekoupíme. Klasickým dochucujícím přídavkem do kuskusu je též „Harissa“ (hlavně pro pikantnější chuť). Harissu si snadno (v podobě pikantní pasty) dokážeme vyrobit i u nás v Čechách jako výborný domácí polotovar.
Cizrna naložená v mírně slaném nálevu a krátce povařené fazolové lusky náš recept na přílohový kuskus vhodně doplňují…