Kuře je ptačí mládě. V souvislosti s kuchyňským využitím máme nejčastěji na mysli kuře kura domácího, ptáka domestikovaného tisíce let před naším letopočtem. Všechna plemena kura domácího pocházejí pravděpodobně z kura bankivského, lesního kurovitého ptáka žijícího v jihovýchodní Asii, především v Indii. Právě Indové si mohli na kuřeti z kura domácího pochutnávat již kolem roku 3 200 př. n. l. Odtud se kur postupem času rozšířil téměř po celém světě včetně Evropy.
Kuřecí maso je samozřejmě velmi oblíbeno i u nás v Čechách a na Moravě, a dokážeme jej připravovat na mnoho rozličných způsobů. Když nám dojdou klasické domácí recepty, klidně sáhneme do zahraniční kulinářské produkce. A tak nebývají na našem stole výjimkou i pokrmy vonící vzdálenými zeměmi a jejich kulturou, které však často musíme trochu přizpůsobit našim středoevropským chutím a žaludkům (případně dostupnosti surovin).
Příkladem může být i následující recept s kořením typickým pro severní Indii a Pákistán „Tandoori masala“ ve spojení s bílým jogurtem. Kořenící směs používaná na tento pokrm je sama o sobě pikantní, ale v indické kuchyni se ještě hojně doplňuje dalšími výraznými ingrediencemi. My jsme se v našem receptu snažili nechat vyniknout právě Tandoori masala a s ostatními „dochucovadli“, jsme se drželi zkrátka (i když to na první pohled nevypadá). Hlavně pozor na přiměřeně malé množství čerstvého zázvoru, který do tohoto jídla nezbytně patří, ale výrazně ovlivňuje chuť celého pokrmu.
Též rýžovou přílohu ladíme tak trochu do indické podoby, kořením i konzistencí…