Kuřecí plátek v jogurtovo-hořčičné marinádě s gratinovanými bramborami

Do domácí kuchařky nepochybně patří rychlé a jednoduché recepty, po kterých saháme ve své kuchyni nejčastěji. Kuřecí plátek v jogurtovo-hořčičné marinádě připravila Hanka bez jakékoli inspirační předlohy.
Jediným kritériem tohoto receptu byl momentální stav surovin v naší ledničce. Je tedy naprostým originálem.

K přípravě tohoto chutného obědu či večeře můžeme použít kuřecí prsíčka
nebo ještě lépe šťavnatější stehenní plátek.

Zapečené brambory jako přílohu připravujeme ve zvláštním pekáčku.
Časově však perfektně zapadají do pečení v jedné troubě společně s masem…

Suroviny:

(2 porce)

  • Kuřecí stehenní řízek 2ks
    (po cca 150g)
  • Trvanlivý salám krájený na tenké plátky (Poličan, Herkules, Vysočina apod.) 70g
  • Jogurt bílý 250g
  • Hořčice plnotučná 2 lžíce
  • Domácí kečup nebo rajčatový protlak
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“) 2 lžíce
  • Kari koření 1 lžička
  • Paprika sladká mletá 1 lžička
  • Pepř černý mletý 1 lžička
  • Sůl
  • Sýr ementálského typu 50g

 

Suroviny na gratinované brambory:

(2 porce)

  • Brambory (nejlépe rané)
    cca 5ks (středně velké)
  • Sůl
  • Pepř
  • Smetana ke šlehání 2dlSýr ementálského typu 50g
  • Máslo na vymazání pekáčku
  • Pažitka nasekaná na ozdobení

Postup:

Postup na kuřecí řízky:

Nejprve připravíme marinádu na kuřecí maso. Bílý jogurt smícháme s plnotučnou hořčicí, domácím kečupem nebo rajským protlakem, přidáme červenou mletou papriku, kari koření, sůl (pouze malou špetku) a mletý černý pepř. Vše důkladně promícháme a dáme do lednice tak na hodinku odležet, aby se propojily všechny smíchané ingredience.

Kuřecí stehenní řízky omyjeme pod tekoucí vlažnou vodou (není potřeba je zbavovat případných blanek, ty pouze na několika místech ostrým nožem nařízneme), osušíme papírovou utěrkou a mírně osolíme (maso není potřeba naklepávat).

Troubu předehřejeme na 220 °C.

Do pekáčku vložíme kuřecí řízky a zalijeme připravenou jogurtovou marinádou
a důkladně v ní řízky vykoupeme. Poklademe plátky salámu.

Zatím necháme odpočívat a pustíme se do brambor.

Postup na gratinované brambory:

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a nadrobno nasekáme a svazek pažitky.

Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.

Brambory (rané nebo odrůdy s tenkou slupkou) důkladně omyjeme, není potřeba je zbavovat slupky. Brambory nakrájíme na plátky silné půl až jeden centimetr
a vyskládáme do pekáčku (zapékací mísy) předem lehce vytřeným máslem.

Osolíme, opepříme a okmínujeme.

Společné pečení:

Takto máme připravené dva pekáčky s marinovaným masem i bramborami ke gratinování. Oba pekáčky společně vložíme do předehřáté trouby a pečeme
30 minut. Oba pekáčky vyndáme z trouby. Brambory zalijeme smetanou, poklademe plátky cibule a posypeme polovinou nastrouhaného sýra. Druhou polovinu sýra přidáme na kuřecí plátek. Vrátíme do trouby dopečeme ještě dalších 15 minut.

Vyndáme z trouby, brambory posypeme pažitkou a společně s kuřecím masem podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané