Vliv asijské kuchyně je patrný po celém světě a nevyhnul se ani srdci Evropy. Ano, i u nás v Čechách a na Moravě nás zaujaly různé chutě z tohoto kontinentu. Bohužel je většinou známe pouze z asijských restaurací nebo ještě hůře z různých fastfoodů. Stejně tak, jako se nedají kulinářsky sjednotit pokrmy z celé Evropy, tak pojem asijská kuchyně je velmi všeobecný. Pokud v receptu použijeme u nás známou thajskou chilli omáčku, je jasné, že cílíme na chutě jihovýchodní části Asie.
Nemusíme cestovat přes půl světa, abychom ochutnali něco z domácí asijské kuchyně, která jistě není založená na celosvětově prodávaných průmyslově vyráběných polotovarech. Základem tohoto receptu je thajská omáčka, kterou si jako domácí polotovar můžeme hravě připravit v každé české domácí kuchyni (náš originální recept v kapitole „Domácí polotovary“). Jestliže jsme si tuto omáčku předem připravili (případně sterilovali k delšímu uchování), můžeme plody své práce využít ke zhotovení jednoduchého minutkového pokrmu, který nás při jeho konzumování zaručeně přenese na jiný světadíl. Zvláště, doplníme-li jej příznačnou přílohou, tedy rýží, rýžovými či soba nudlemi…