Kuřecí koktejl (salát) s ananasem a pomerančem

Výraz „koktejl“ najdeme v literatuře již počátkem devatenáctého století. Tímto slovem se nejprve označovali nápojové suroviny různými způsoby zakomponované v nápoj jediný – koktejl. S mícháním nápojů samozřejmě vznikla i nová profese – barman (jedna ze specifické odnože číšníka), jehož hlavním úkolem je zručně namíchat zajímavé kombinace nápojů přímo před zraky hosta podniku (tzv. baru). Věhlasní šéfkuchaři však nechtěli zůstat pozadu a tak do svých menu zařadili též pokrmy s názvem koktejl. A to tak, že je byli schopni na různých recepcích a banketech „namíchat“ před publikem rozličné saláty z předem připravených surovin a ingrediencí.

Převážnou část pokrmů s názvem „koktejl“ tvoří saláty s přidáním majonézy. Na konci dvacátého století se dosud velká oblíbenost salátů zvaných „koktejl“ jakoby propadla. Důvod je zřejmý. Majonéza, která je výrazným prvkem většiny těchto pokrmů se změnila. Použití dobře připravené majonézy z čerstvých vaječných žloutků nahradila chemická hmota z průmyslové výroby plná umělých ochucovadel, po vejcích ani památky. Ta se dostala ke slovu až koncem minulého století. Od té doby s ní bojujeme, protože znehodnocuje mnoho pokrmů. Jednoduchým zhotovením domácí majonézy můžeme alespoň v naší domácí kuchyni vrátit ztracený punc nejedné speciality, aniž bychom ji brali jako retro.

Použití čerstvých surovin je v našem receptu stěžejní (domácí majonéza, ananas, pomeranč, citron). Uvaření kuřecího masa v páře je nejlepší možnou metodou pro zachování šťavnatosti a všech výživových látek v surovině. Chuť našeho koktejlu můžeme ovlivnit přidávanými ingrediencemi. Jako předkrm může být lehce slanější a mírně pikantní, pro děti naopak sladší a lahodný…

Suroviny:

(cca 4 porce)

  • Kuřecí prsa 400g
  • Ananas čerstvý cca 250g
  • Pomeranč 1ks
  • Majonéza domácí
    (recept v kap. „Domácí polotovary“) 3 lžíce
  • Jogurt bílý smetanový 2 lžíce
  • Med 2 lžičky
  • Sůl (nejlépe mletá mořská)
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Chilli papričky sušené, čerstvě mleté
  • Dezertní sladké víno (např. Porter)
    cca 2 lžíce
  • Citronová a pomerančová šťáva
    na dochucení
  • Jarní cibulka nebo pažitka, čerstvý
    salát, měsíčky citronu a pomeranče
    na přizdobení

Postup:

Zhotovení domácí majonézy je nedílnou součástí tohoto receptu. Majonézu můžeme připravit s předstihem i několika dnů. Recept na přípravu domácí majonézy najdete v kapitole „Domácí polotovary“, kde nepoužíváme žádný ocet, ale pouze citronovou šťávu. Tou můžeme již při výrobě majonézy ovlivnit chuť našeho koktejlu. Předem zhotovenou majonézu dáme vychladit.

Kuřecí prsa opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Ostrým nožem prsíčka zbavíme přebytečných blan a tuku (potřebujeme mít pouze čisté maso). Prsa nakrájíme na přibližně 1,5 cm silné plátky (v tomto případě nemusíme brát na zřetel na strukturu masa – zdali po vláknu či přes). Rozložené plátky masa na prkénku (pracovní desce) z obou stran osolíme, opepříme a pro lehkou pikantnost posypeme z mlýnku sušenými chilli papričkami nebo feferonkami (můžeme využít i koupené koření v sáčcích). Ochucené plátky masa vyskládáme na dno košíku parního hrnce (který nezapomeneme doplnit vodou) a přiklopené vaříme v páře doměkka cca 20 minut (plátky se v páře uvaří rovnoměrně a daleko rychleji nežli prsa v celku). Maso musí být zcela uvařené (nikoli krvavé), ale šťavnaté.

Z ananasu odřízneme potřebnou část, okrájíme slupku a vyřízneme tvrdý střed. Nakrájíme na cca centimetrové kostičky a vložíme do mísy.
Oloupaný pomeranč rozdělíme na jednotlivé díly (které se snažíme alespoň částečně zbavit i blanky) a nakrájíme na menší kousky. Přidáme do mísy k ananasu včetně veškeré uvolněné šťávy.
Plátky uvařeného kuřecího masa necháme zchladnout, nakrájíme na cca centimetrové kostičky a přidáme do mísy k ananasu a pomeranči.
V mističce smícháme dvě lžičky medu s ½ lžičkou soli a přidáme do mísy a promícháme.
Nakonec do salátu (koktejlu) vmícháme trochu dezertního vína (pro děti můžeme vynechat), cca 3 lžíce domácí majonézy a 2 lžíce bílého jogurtu. Během míchání koktejl dochucujeme podle své chuti citronovou šťávou, solí a barevným, čerstvě mletým pepřem. Pikantnost zdůrazníme mletými chilli papričkami. Salát necháme alespoň hodinu odležet v chladu (klidně do druhého dne), před podáváním opět promícháme.

Kuřecí koktejl s ananasem a pomerančem servírujeme v miskách, pohárech na zmrzlinu nebo sklenicích (vhodné jsou misky na sekt). Zdobíme kouskem jakéhokoli čerstvého salátu, měsíčkem citronu a pomeranče a nakrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou. Podáváme s oblíbeným pečivem, např. s rozpečenou bagetou na másle.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané