Kuřecí jehla s pečenými bramborami a jogurtovo-hořčičným dipem

Velmi oblíbenou formou připravování mas (při pečení i grilování) je jeho napichování na kovovou jehlu či dřevěnou špejli. Je zcela jedno, nazýváme-li tyto pokrmy jehlami, špízy, ražničími, rožni, meči a podobně. Daleko důležitější je zvolení té správné kombinace surovin i koření s ohledem na druh masa. Špíz nebo jehlu můžeme připravit v nekonečných variacích z různých mas. Vždy však dodržujeme potřebnou tepelnou úpravu daného masa, např. kuřecí a vepřové, ale i zvěřina musí být zcela propečené (výjimkou je např. hovězí maso na způsob medium). Kuřecí maso má tu výhodu, že jej nemusíme předem nakládat, což velice zrychluje přípravu pokrmu

Při přípravě některých masových jehel vytváříme nejprve malé závitky (dle receptů doplňované a dochucované) následně překrájené a napichované. To se týká i naší kuřecí jehly. Klasickou kombinaci se šunkou a oblíbeným tvrdým sýrem si můžeme vychutnat v našem receptu, zvláště doplníme-li maso sušenými rajčaty a cuketou.

Zvolením pečených brambor (v našem případě raných) na přílohu ušetříme další čas při přípravě tohoto jídla, protože jehlu zapékáme na jednom plechu s přílohou společně. Absenci šťávy vhodně doplňujeme rychle zhotoveným jogurtovo-hořčičným dipem…

Suroviny:

Suroviny na kuřecí jehly:

(4-5 porcí)

  • Kuřecí prsa cca 600g (2 větší prsa)
  • Šunka krájená na plátky cca 150g
  • Plátky tvrdého sýra’
    (Eidam, Gouda, Ementál apod.)
  • Sušená rajčata v oleji
  • Cuketa 1 malá
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Čubrica (směs balkánského koření)
  • Olej slunečnicový nebo řepkový

 

Suroviny na přílohu:

  • Brambory rané cca 750g
  • Sůl
  • Směs koření na americké brambory
    nebo grilovací koření
  • Olej slunečnicový, řepkový nebo ze
    sušených naložených rajčat

 

Suroviny na dip:

  • Bílý jogurt 300g
  • Hrubozrnná hořčice 2 lžíce
  • Med 2 lžíce
  • Sůl cca 4 špetky
  • Pažitka 1 hrst

 

Postup:

Postup na kuřecí jehly:

Cuketu nakrájíme na cca 1,5 cm široké kolečka, která rozprostřeme na tácek, z obou stran prosolíme a okořeníme čubricou. Necháme hodinku „vypotit vodu“ a jednotlivé plátky cukety lehce osušíme papírovou utěrkou.
Sušená rajčata ponecháme v celých plátcích.

Kuřecí prsa opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou a zbavíme případného tuku. Delším, ostrým nožem prsíčka podélně rozřízneme na tenčí plátky, které přes potravinářskou fólii (aby se jemné maso nepotrhalo) opatrně rozklepeme.
Jednotlivé plátky z obou stran osolíme a okořeníme čerstvě mletým pepřem a balkánským kořením čubrica. Poklademe plátky šunky a sýra. Srolujeme do vyšších závitků. Takto připravené závitky překrájíme na cca tři centimetry široké díly.
Na ocelové jehly nebo dřevěné špejle střídavě napichujeme kuřecí závitky (přes maso, vpich vedeme blízko zakončení závitku), sušené rajče a dochucenou vypocenou cuketu. Celý proces napichování zakončujeme masem. Velikost jednotlivých porcí na každé jehle závisí na nás (nebo na délce jehly), 3-4 masové kousky závitků jsou tak akorát. Jednotlivé závitky na jehle srovnáme zaříznutím stejným směrem.

Ve velké, ploché pánvi rozpálíme olej (alespoň 1,5 cm po dně). Vložíme jehly a krátce, prudce orestujeme po obou stranách zaříznutých závitků (cca 2-3 minuty z každé strany). Orestované jehly vkládáme na plech s předpečenými bramborami do rozpálené trouby na 220 °C přepnuté na „funkci horní gril“. Plech vložíme do horní třetiny trouby. Ogrilujeme při otočení jehel 2 x 7 minut, a bez ohledu na dopečení brambor vyndáme z trouby (aby se maso příliš nevysušilo).
Kuřecí jehly v našem receptu podáváme společně s pečenými bramborami doplněné jogurtovo-hořčičným dipem.

 

Postup na přílohu:

Rané brambory (menší jsou lepší) ve vodě očistíme (oškrábeme pouze v případě použití klasických konzumních brambor) a nakrájíme na měsíčky.
Troubu rozpálíme na 220 °C.
Plech vyložíme pečícím papírem.

Měsíčky brambor rozprostřeme na pečící papír, osolíme a okořeníme směsí na americké brambory nebo klasickým grilovacím kořením. Na plech přidáme i plátky cukety, které jsme nevyužili k prokládání masa na jehlách. Potřeme nebo pokapeme rostlinným olejem (pro lepší chuť můžeme použít olej ze sušených rajčat). Vložíme do středu rozpálené trouby a pečeme nejprve 20 minut.
Před přidáním jehel brambůrky otočíme a shrneme na kraje plechu. Na volnou plochu dáme jehly a dále grilujeme přepnuté na funkci „horní gril“ v horní třetině trouby společně (cca 2×7 min.). Po vyjmutí jehel zkontrolujeme propečenost brambor, případně necháme brambůrky dogrilovat do zlatavé barvy.

 

Postup na dip:

Nakrájíme hrst pažitky.
V misce smícháme bílý jogurt s hrubozrnnou hořčicí a medem (na 300g jogurtu jsou potřeba 2 lžíce hořčice a 2 lžíce medu). Dobře promícháme a dle chuti osolíme. Nakonec do dipu přimícháme nakrájenou pažitku (šnytlíkem nešetříme, používáme jej i na finální přizdobení).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané