Vykostěná kuřecí stehna bez kůže opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na kousky (cca 3-4cm).
Oloupanou cibuli nakrájíme na střední kostičky.
Oloupaný česnek rozmáčkneme plochou stranou nože a nasekáme najemno.
Houbu nakrájíme na větší kusy.
Nejprve v pánvi na oleji prudce, krátce, prudce orestujeme nakrájené, osolené kuřecí maso (tím zůstane šťavnaté a solí základně ochucené) a odstavíme z plotny.
Ve větším hrnci si rozpustíme sádlo a orestujeme cibuli do zlatova.
Na konci restování přidáme nadrobno nakrájený česnek, jen aby lehce ovoněl a nezhořkl, krátce zarestujeme s rajským protlakem a sladkou mletou paprikou, podlijeme lehce vývarem, aby se základ nepřichytil. Přidáme nakrájenou hlívu (zatím nesolíme, aby houba nepustila šťávu), okmínujeme a krátce restujeme.
Poté zalijeme větším množstvím vývaru vložíme bobkový list, nové koření, celý pepř (dáváme do sítka, pro jednodušší vyjmutí na konci vaření). Dále přidáme chilli papričku, saturejku (čerstvé cca 2 snítky, sušené 2 špetky) a dusíme 20 minut.
Promícháme, přihodíme kuřecí maso a čerstvou majoránku (v případě použití sušené, dáváme až na konci vaření, aby nezesládla), přilijeme další část vývaru a dusíme na mírném ohni pod pokličkou dalších 20 minut.
Opět zkontrolujeme, promícháme a dle potřeby můžeme ještě podlít a dusíme posledních 15 minut.
Poklici odklopíme a necháme gulášek mírně zredukovat tak, aby omáčka byla mírně hustá, dohustíme nastrouhaným chlebem a ještě chvilku povaříme.
Vyjmeme sítko s kořením, guláš ještě dle chuti osolíme a opepříme.
My jsme na závěr přidali trošku bílého jogurtu na zjemnění, ale nemusí být.
Gulášek je výborný s domácím houskovým knedlíkem, těstovinami, rýží ale i pečivem.