Kuřecí guláš s hlívou ústřičnou

V české kuchyni se setkáváme s poměrně pestrou škálou škálou gulášů odlišujících se navzájem jak použitím různých druhů mas, tak doplněním ostatními surovinami a dochucením.

I z masa kuřecího lze uvařit výborný guláš, třeba za použití další hlavní suroviny – houby.
V tomto receptu jsme zvolili hlívu ústřičnou. Nesporná výhoda jejího používání je bezpochyby v tom, že nemusíme spoléhat na vydařenou houbařskou sezónu a díky pěstitelům si ji stejně jako žampióny můžeme kdykoli koupit čerstvou…

Suroviny:

(3-4 porce)

  • Kuřecí stehenní řízky 600g
  • Cibule 2ks větší
  • Česnek 2 stroužky
  • Hlíva ústřičná 200g
  • Sádlo 2 lžíce
  • Olej 2 lžíce
  • Zeleninový nebo kuřecí vývar 0,5 l
  • Voda na dolévání
  • Mletá sladká paprika 1 lžíce
  • Kmín drcený
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Pepř černý celý 5–7 kuliček
  • Bobkový list 2ks
  • Nové koření 3 kuličky
  • Saturejka čerstvá nebo sušená
  • Chilli paprička (nebo feferonka) 1ks
  • Majoránka, nejlépe čerstvá 1 snítka (může být i sušená menší hrstka)
  • Rajský protlak
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“) 1 lžíce
  • Nastrouhaný starší chléb na zahuštění cca 1 větší patka
  • Bílý jogurt na zjemnění 2 lžíce

Postup:

Vykostěná kuřecí stehna bez kůže opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na kousky (cca 3-4cm).
Oloupanou cibuli nakrájíme na střední kostičky.
Oloupaný česnek rozmáčkneme plochou stranou nože a nasekáme najemno.
Houbu nakrájíme na větší kusy.

Nejprve v pánvi na oleji prudce, krátce, prudce orestujeme nakrájené, osolené kuřecí maso (tím zůstane šťavnaté a solí základně ochucené) a odstavíme z plotny.

Ve větším hrnci si rozpustíme sádlo a orestujeme cibuli do zlatova.
Na konci restování přidáme nadrobno nakrájený česnek, jen aby lehce ovoněl a nezhořkl, krátce zarestujeme s rajským protlakem a sladkou mletou paprikou, podlijeme lehce vývarem, aby se základ nepřichytil. Přidáme nakrájenou hlívu (zatím nesolíme, aby houba nepustila šťávu), okmínujeme a krátce restujeme.
Poté zalijeme větším množstvím vývaru vložíme bobkový list, nové koření, celý pepř (dáváme do sítka, pro jednodušší vyjmutí na konci vaření). Dále přidáme chilli papričku, saturejku (čerstvé cca 2 snítky, sušené 2 špetky) a dusíme 20 minut.
Promícháme, přihodíme kuřecí maso a čerstvou majoránku (v případě použití sušené, dáváme až na konci vaření, aby nezesládla), přilijeme další část vývaru a dusíme na mírném ohni pod pokličkou dalších 20 minut.
Opět zkontrolujeme, promícháme a dle potřeby můžeme ještě podlít a dusíme posledních 15 minut.
Poklici odklopíme a necháme gulášek mírně zredukovat tak, aby omáčka byla mírně hustá, dohustíme nastrouhaným chlebem a ještě chvilku povaříme.
Vyjmeme sítko s kořením, guláš ještě dle chuti osolíme a opepříme.
My jsme na závěr přidali trošku bílého jogurtu na zjemnění, ale nemusí být.

Gulášek je výborný s domácím houskovým knedlíkem, těstovinami, rýží ale i pečivem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané