Křupavý vepřový bůček, bramborové knedlíky, dušené hlávkové zelí

Recept na „Křupavý vepřový bůček” lze jednoduše zařadit do klasických českých pokrmů s názvem „Vepřo, knedlo, zelo“.

Čeští gurmáni velice dobře vědí, že toto pojmenování je nadsázkou a pouze orientační. Vždyť prasátko nám dává plno možností a mnoho variant k přípravě našeho národního pokrmu. Bůček je jedna z nejlevnějších částí vepřového, tedy bývala. Podobný osud měl i pupek hovězí, nežli se tento kus masa začal oficiálně propagačně nazývat flank, což je česky řečeno spodní část hovězího pupku, a od medializování minutkového pokrmu na „Flank steak” jeho cena vylétla nahoru. Jestli nám takovéto a podobné dříve levné suroviny (např. hovězí líčka – velmi tuhý kousek hovězího) zdražuje chytrost a mediální propagace některých „šéfkuchařů“, nebo jsou na tom podepsány jiné vlivy trhu, ponechme raději stranou.
To bychom zakrátko nemohli vařit z ničeho.

Proto se věnujme zatím cenově dostupné části prasete – bůčku a našemu receptu z něj. Jedná o časově nenáročnou úpravu masa, a tak nabízíme recept na kompletní menu, které nezabere více než dvě hodiny času (včetně zelí a knedlíků) a jistě potěší všechny milovníky „vepřa, knedla, zela“. Naplánování vaření tohoto pokrmu a užívání si volného dne bychom mohli vyjádřit i takto: „Ráno nevstanu ihned po probuzení. Obrátím se slastně na druhý bok a vědomí, že mám již předvařené brambory na knedlíky mě nechává v absolutním klidu. Sice dnes vařím k obědu českou klasiku, ale v rychlém podání…“

Suroviny:

Suroviny na křupavý bůček:
(4 porce)

  • Vepřový bůček bez kosti (s kůží) 800g
  • Cibule 2 velké
  • Sůl
  • Pepř mletý
  • Kmín celý a drcený
  • Česnek 3 větší stroužky
  • Sádlo na vymazání pekáče

 

Suroviny na bramborové knedlíky:
(2 šišky)

  • Brambory moučné 1kg
  • Vejce 2ks
  • Mléko 1 lžíce
  • Hrubá mouka 400g
  • Dětská krupice 3 lžíce
  • Sůl 1 lžička do těsta
    + 2 lžičky do vody na vaření
  • Máslo nebo sádlo na potření

 

Suroviny na dušené hlávkové zelí:
(4 porce)

  • Hlávka zelí
    cca jedna čtvrtina menší hlávky
  • Cibule 2 střední
  • Sůl
  • Pepř mletý
  • Kmín celý
  • Cukr
  • Ocet
  • Olej nebo sádlo 2 lžíce
  • Máslo cca 3 lžíce (na jíšku)
  • Mouka hladká cca 3 lžíce (na jíšku)

Postup:

Postup na křupavý bůček:

Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme k prolisování. Omytý a osušený vepřový bok bez kosti, ale s kůží nakrájíme na cca 2 cm široké plátky. Nenaklepáváme! Z obou stran prosolíme, opepříme a okmínujeme drceným i celým kmínem a potřeme prolisovaným česnekem.

Pekáč vymažeme sádlem. Poklademe vrstvou cibule a vložíme plátky bůčku, navrch dáme opět kolečka cibule.

Troubu rozpálíme na maximum (230 °C), vložíme pekáč s bůčkem a nezakryté pečeme nejprve 30 minut. Do této přípravy bůčku nepřidáváme během pečení ani kapku vody či jiné tekutiny! Cibule, sádlo a tučnost bůčku se o vše postarají.

Po první půlhodině pečení plátky bůčku otočíme a osmahlou cibuli zezhora prohodíme se spodní. Dále (stále na 230 °C) pečeme dalších 12 minut, zkontrolujeme, opět přehodíme cibuli a dopečeme ještě 10 minut.
Vyndáme z trouby (případně, čekáme-li na dodělání příloh před podáváním zakryjeme).
Máme kvalitní křupavé (nikoli vysušené) pečené plátky bůčku, které podáváme přelité cibulovým výpekem společně s bramborovými knedlíky a dušeným hlávkovým zelím.

 

Postup na bramborové knedlíky:

Brambory vařené ve slupce (nejlépe v páře), necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme do mísy na hrubém struhadle. Osolíme a v robotu smícháme s vejci rozšlehanými s lžící mléka.
Dále přidáváme hrubou mouku a krupici. Vypracujeme vláčné těsto.
Zároveň dáme vařit vodu do většího hrnce, kterou osolíme dvěma lžičkami soli (vřící voda čeká na knedlíky, nikoli obráceně).

Na vále (posypaným moukou) z těsta vytvarujeme šišky nebo kuličky, které okamžitě vaříme cca 20 minut. V polovině varu knedlíky otočíme.

Uvařené knedlíky vyndáme a potřeme sádlem nebo máslem. Necháme zchladnout nebo ihned podáváme.
Při podávání šišku knedlíku krájíme na plátky.
Pokud jsme zvolili rustikální koule, podáváme je celé.

 

Postup na dušené hlávkové zelí:

Příprava spočívá v krájení.
Na kostičky nakrájíme oloupanou cibuli.
Hlavu zelí rozkrojíme na čtvrtiny. Na čtyři porce nám bohatě stačí jedna čtvrtina menší hlávky (ostatní uchováme k dalšímu použití). Čtvrtku hlávky zbavíme středového košťálu a nakrájíme na proužky.
Vaříme vodu (třeba ve varné konvici).

Připravíme řídkou světlou máslovou jíšku.
Na pánvi nebo v rendlíku roztopíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání krátce orestujeme. Dáme stranou zchladnout.

V hrnci nebo kastrole rozpálíme olej nebo sádlo a dáme (za stálého míchání) zesklovatět cibuli s přidáním jedné špetky celého kmínu. Přidáme nakrájené zelí, promícháme. Po chvilce zalijeme vřící vodou tak, aby se zelí z poloviny koupalo. Okamžitě přistoupíme k základnímu dochucení. Sůl 1 lžička, cukr 2 lžičky, ocet 4 lžíce. Zelí zaklopíme a takto dusíme (na nižším stupni sporáku) nejprve 30 minut.
Nyní zelí ochutnáme a případně doladíme solí, octem, cukrem k vlastní chuťové spokojenosti (teď, nikoli později). Zelí za občasného promíchání dovaříme již odklopené tak, aby se tekutina zredukovala asi na jeden centimetr v hrnci a zelí bylo na skus měkké, nikoli však rozvařené (stupeň sporáku dle potřeby regulujeme).
Můžeme přistoupit k finálnímu zahuštění připravenou máslovou jíškou. Pozvolna vmícháme jednu až dvě lžíce jíšky (podle chtěné konzistence) a za stálého míchání necháme chvilku spojit.
Zelí odstavíme, je připravené k podávání.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané