Ano, výraz „rizoto“ je v češtině odvozen od slova „rýže“, ale v bohatém českém jazyce je povoleno mnoho výjimek, kdy se jedná o podobný pokrm (např. způsobem přípravy či vzhledem), ale z jiných surovin, v tomto případě nazvaných jako „synonyma“. To jen na okraj slovíčkaření, protože hovorový název tohoto pokrmu „Kroupoto“ je vlastně ten nejsprávnější češtinářský výraz.
Ještě složitější situaci máme z hlediska gastronomického zařazení tohoto pokrmu, což se týká i uložení tohoto receptu v obsahu naší kuchařky. I klasický starodávný český recept z krup zvaný „Kuba“ bychom mohli zařadit také (s přihlédnutím na způsob přípravy) do kategorie „rizota“, ale tam by jej nikdo nehledal.
Rizota jsou pokrmy koncipované na základě smíchání základní ingredience (většinou rýže, která se dá však nahradit i jinou surovinou, například kroupami, pohankou, vhodnou těstovinou apod.) s dalšími surovinami a ingrediencemi, podle kterých bývá pokrm pojmenován (nebo bývají hlavní suroviny použity v názvu). Nepřeberné množství variant rizot můžeme rozdělit na skupiny podle přípravy. Smíchat a případně zapéci zvlášť připravené suroviny (to je tzv. česká verze), suroviny tepelně upravovat společně (všeobecně nejrozšířenější způsob přípravy rizot, který též známe z české kuchyně), anebo postupným restováním rýže s tekutinou (vývarem a často vínem) a ostatními ingrediencemi do konzistence kašovitého rizota (bývá nazývána italským rizotem).
V našem zcela originálním receptu zkombinujeme české suroviny (kroupy a dobře vyuzený vepřový bok) s ingrediencemi připomínající italskou kuchyni (sušená rajčata, sýr Grana Padano nebo Parmazán). To vše ve stylu zmíněné italské přípravy rizota, tedy kroupy nepředvařujeme, pouze předem namáčíme. Při vaření kroupota u plotny musíme stát jen o pár minut déle, než při přípravě klasického italského rizota z rýže, ale nemusíme se bát, že nepředvařené kroupy nezměknou.
Doporučujeme kroupovou variantu vyzkoušet, dle našeho názoru předčí „pravá“ rizota z dovážené rýže, která na dlouhou dobu u nás ječné kroupy téměř vytlačila…