Kroupové rizoto (kroupoto) s uzeným bůčkem a sušenými rajčaty

Ano, výraz „rizoto“ je v češtině odvozen od slova „rýže“, ale v bohatém českém jazyce je povoleno mnoho výjimek, kdy se jedná o podobný pokrm (např. způsobem přípravy či vzhledem), ale z jiných surovin, v tomto případě nazvaných jako „synonyma“. To jen na okraj slovíčkaření, protože hovorový název tohoto pokrmu „Kroupoto“ je vlastně ten nejsprávnější češtinářský výraz.
Ještě složitější situaci máme z hlediska gastronomického zařazení tohoto pokrmu, což se týká i uložení tohoto receptu v obsahu naší kuchařky. I klasický starodávný český recept z krup zvaný „Kuba“ bychom mohli zařadit také (s přihlédnutím na způsob přípravy) do kategorie „rizota“, ale tam by jej nikdo nehledal.

Rizota jsou pokrmy koncipované na základě smíchání základní ingredience (většinou rýže, která se dá však nahradit i jinou surovinou, například kroupami, pohankou, vhodnou těstovinou apod.) s dalšími surovinami a ingrediencemi, podle kterých bývá pokrm pojmenován (nebo bývají hlavní suroviny použity v názvu). Nepřeberné množství variant rizot můžeme rozdělit na skupiny podle přípravy. Smíchat a případně zapéci zvlášť připravené suroviny (to je tzv. česká verze), suroviny tepelně upravovat společně (všeobecně nejrozšířenější způsob přípravy rizot, který též známe z české kuchyně), anebo postupným restováním rýže s tekutinou (vývarem a často vínem) a ostatními ingrediencemi do konzistence kašovitého rizota (bývá nazývána italským rizotem).

V našem zcela originálním receptu zkombinujeme české suroviny (kroupy a dobře vyuzený vepřový bok) s ingrediencemi připomínající italskou kuchyni (sušená rajčata, sýr Grana Padano nebo Parmazán). To vše ve stylu zmíněné italské přípravy rizota, tedy kroupy nepředvařujeme, pouze předem namáčíme. Při vaření kroupota u plotny musíme stát jen o pár minut déle, než při přípravě klasického italského rizota z rýže, ale nemusíme se bát, že nepředvařené kroupy nezměknou.
Doporučujeme kroupovou variantu vyzkoušet, dle našeho názoru předčí „pravá“ rizota z dovážené rýže, která na dlouhou dobu u nás ječné kroupy téměř vytlačila…

Suroviny:

(4-6 porcí)

  • Ječné kroupy velké (č. 10) 350g
  • Voda na namočení krup
  • Uzený bok (kvalitně vyuzený) 500g
  • Uzený vývar cca 1 litr
  • Sušená rajčata v oleji 250g
  • Olej ze sušených rajčat 2 lžíce
  • Sádlo 2 lžíce
  • Cibule žlutá 1 menší
  • Cibule červená 3 středně velké
  • Jarní cibulka 3ks
  • Sůl
  • Pepř černý, celý cca 10 kuliček
  • Nové koření, celé cca 5 kuliček
  • Bobkový list 1 větší
  • Kmín drcený ½ lžičky
  • Sušená celerová nať
    (nebo podobné bylinky) cca 1 lžička
  • Pepř černý, čerstvě mlet
  • Víno bílé suché 3d
  • Sýr Grana Padano (Parmazán)
    70g + na zdobení

Postup:

Kroupy namočíme na několik hodin (nejlépe přes noc) do studené vody tak, aby byly zcela ponořené. Před přípravou kroupota kroupy scedíme přes cedník.
Uzený bok v hrnci zalijeme vodou, přidáme menší (oloupanou, překrojenou) cibuli. Kuličky černého pepře (cca 10), nového koření (cca 5), bobkový list a osolíme (stačí ½ lžičky). Vaříme středním varem cca 40 minut. Maso vyndáme, necháme zchladnout a nakrájíme na kostky velké cca 1,5-2 cm.
Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky.
Jarní cibulku nakrájíme na tenčí kolečka.
Sušená rajčata překrájíme na menší kousky.
Sýr nastrouháme na jemném struhadle.

Ve větším kastrole po dně rozpálíme sádlo s trochou oleje ze sušených rajčat. Vhodíme kostičky červené cibule, které za častého míchání s přidáním drceného kmínu restujeme pouze dosklovata (cca 2 minuty při plném výkonu sporáku). Přidáme nakrájený uzený bůček, který společně s cibulí dále restujeme ještě cca 10 minut.
Poté přidáme scezené kroupy, které podlijeme polovinou vína a za častého míchání necháme vyvařit (sporák stále na vyšší stupeň). Přilijeme zbytek vína a necháme znovu vyrestovat.
Dále postupně podléváme (po naběračkách) horkým uzeným vývarem z bůčku, často mícháme a necháváme tekutinu vyvařit, dokud kroupy nezměknou (po podlití, mezi mícháním můžeme vždy na chvilku zakrýt poklicí a sporák dle potřeby ztlumíme). Změknutí krup trvá cca 40 minut.
Když jsou kroupy měkké (a tekutina zrovna téměř vyvařena), vmícháme do kroupového rizota nakrájená sušená rajčata, jarní cibulku a jemně nastrouhaný sýr. Dochutíme sušenou petrželovou natí, čerstvě mletým černým pepřem a dle potřeby solí. Ještě velmi krátce porohřejeme a kroupoto můžeme servírovat.

Finální přizdobení strouhaným sýrem a nakrájenou jarní cibulkou není od věci..

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané