Křenové šunkové rolky v aspiku

Šunkové rolky plněné křenovou pěnou se svého času těšily značné oblibě, zejména jako chutný, jednoduchý a přitom dobře vypadající předkrm při slavnostnějších příležitostech. Takto podávaná šunka s dochucenou šlehačkou je však určena k okamžité konzumaci, proto se dostává ke slovu želatina, která pokrm náležitě zakonzervuje pro několikadenní uchování v chladu. A tak si křenovou šunku v aspiku můžeme užívat k běžné svačině či večeři.

K domácí výrobě šunkové rolky v aspiku máme několik dobrých důvodů. Jsme si jisti použitými surovinami, hlavně množstvím a kvalitou šunky. V kelímcích prodávaných pod podobným názvem často najdeme místo dobré šunky průsvitně tenké plátky šunkového salámu pochybné jakosti. Krájené aspikové závitky přímo z výroben jsou na tom o poznání lépe, ale například chuť křenové pěny (vonící čerstvým křenem) nebo želatiny (může být příliš octová nebo naopak mdlá) neovlivníme. V neposlední řadě nám příprava domácích závitků nabízí jistou kreativitu. Například doplněním závitků oblíbeným sýrem či ve výběru čerstvé nebo nakládané zeleniny ke zdobení.

Suroviny:

(6 rolek)

  • Vepřová dušená šunka krájená na
    nepříliš jemné plátky 6 větších plátků
  • Plátkový sýr (Eidam, Gouda, Ementál apod.)
    12 tenkých plátků
  • Smetana ke šlehání 33% 200g
  • Ztužovač smetany 1 lžička
  • Žervé krémové (natur) 80g
  • Křen cca 3 lžíce
    čerstvě nastrouhaného
  • Hladkolistá petrželka
    nebo kudrnka 1 hrst
  • Vejce vařená natvrdo 2ks
  • Nakládané okurky
    nebo salátová okurka
  • Malá rajčata
  • Sterilovaná kapie (řezy)
  • Želatina čirá 2 sáčky (40g)
    na 1l aspiku
  • Lák z okurek 2dl na 1l aspiku
  • Voda 8dl na 1l aspiku
  • Citronová šťáva
  • Cukr krupice
  • Sůl

Postup:

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Okurku (nakládanou nebo salátovou) nakrájíme do požadovaného tvaru (plátky nebo vějířky). Rajčátka nakrájíme na plátky nebo měsíčky. K ruce si připravíme ostatní ingredience (plátky šunky a sýru, řezy kapie). Petrželku (kudrnku) nasekáme.
Připravíme si vhodné formy na zatuhnutí rolek v želatině (hranaté zapékací misky, dózy, pekáček apod.). Pro snadné přemístění rolek k porcování a servírování nádoby vyložíme potravinářskou fólií. U jednoporcových misek, ze kterých budeme závitky přímo konzumovat, tento problém řešit nemusíme.

Vlastní výrobu tohoto pokrmu můžeme začít přípravou aspiku. Litr aspiku vystačí na zalití cca šesti závitků. Do hrnce či kastrolu nalijeme 8 dl vody a 2 dl láku z okurek (lák je dobré přecedit přes cedník, aby byl nálev čirý). Podle požadované říznosti dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou (žádný ocet není potřeba). Vmícháme dva sáčky želatiny v prášku a na vyšším stupni sporáku zahříváme téměř k bodu varu, ale nevaříme. Na této teplotě (sporák ztlumíme nebo na chvilku sundáváme z plotýnky) želatinový nálev za průběžného míchání udržujeme několik málo minut (3-4), poté stáhneme z plotny a dáme do chladu. Při občasném zamíchání necháme zcela vychladnout, avšak nikoli ztuhnout. Pokud nám přesto želatina v chladnu začne tuhnout, tak ji vrátíme na sporák a za stálého míchání metličkou na středním stupni přivedeme zpět do tekutého stavu.

Čas potřebný k vychladnutí želatinového nálevu využijeme na přípravu šunkových rolek.
Začneme vyšleháním křenové pěny. V robotu nebo ručním mixérem metlami vyšleháme tuhou šlehačku, do které vmícháme žervé. Větší tuhost zajistíme přidáním lžičky ztužovače smetany. Osolíme špetkou soli a přimícháme čerstvě nastrouhaný křen a nasekané bylinky.
Na pracovní plochu vyskládáme plátky šunky. Na větší plátek šunky poklademe dva menší plátky sýru, do poloviny potřeme vrstvou křenového pěnového krému a zavineme (směrem k nepotřené části). Jednotlivé závitky vyskládáme vedle sebe (dodržujeme mezery cca 2cm) spojem dolů do připravené nádoby s fólií. Podle své fantazie rolky ozdobíme plátky vajíček, okurkou, kapiovými řezy apod.

Ozdobené rolky pomalu, postupně (naběračkou) zalijeme chladným želatinovým nálevem tak, aby hladina sotva zakrývala zdobení na rolkách a to nám „neuplavalo“. Dáme do chladu a necháme ztuhnout.
Díky potravinářské fólii ztuhlé křenové šunkové rolky v aspiku snadno přendáme na kuchyňskou pracovní plochu a naporcujeme na jednotlivé porce.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané