Králičí ragú na mexický způsob (v kukuřičné tortille)

Králík domácí (Oryctolagus cuniculus f. domesticus) je domestikovaná forma evropského králíka divokého. Centrem chovu králíka domácího byla tradičně Francie, oblast dnešní Belgie a Nizozemí či Anglie. Do Střední Evropy se chov králíků rozšířil až po napoleonských válkách a v Česku se chov králíků rozvíjel až na sklonku 19. století, avšak velmi rychle se u nás rozšířil a zdomácněl. Zdravé králičí masíčko s minimálním obsahem cholesterolu je v české a moravské kuchyni využíváno k mnoha, dnes již klasickým, specialitám. V naší domácí kuchyni však skvělé králičí můžeme využít i k přípravě receptů vymykajících se z české i evropské klasiky.

Naše „Králičí ragú na mexický způsob” je jedna z možností méně tradiční úpravy králičího masa, zvláště, když jemné masíčko ze hřbetu ušáka je na ragú jako stvořené. Připomeňme jen, že ragú je pokrm z krájených kousků masa (většinou na drobnější kousky) s přidáním dalších surovin a ingrediencí (zeleniny, koření, bylinek, vývaru), dušený do konzistence hustější omáčky (někdy je omáčka zredukovaná na minimum, záleží na způsobu podávání).
Mexické pokrmy jsou v Evropě známé hlavně použitím surovin, jako jsou fazole, kukuřice, rajčata, paprika. Tyto suroviny samozřejmě hojně využíváme i v tomto receptu. Mexičanům králičí maso nic moc neříká, zato si libují v kuřecím (na náš recept můžeme použít  i maso z kuřecích nebo krůtích prsíček či stehen).
A jaká by to byla mexická specialita bez pravé kukuřičné (nikoli pšeničné) domácí tortilly?

Suroviny:

(4-6 porcí)

  • Maso z králičího hřbetu 500g
  • Cibule 1 velká
  • Loupaná rajčata
    (čerstvá nebo v plechovce) 400g
  • Nakládaná kukuřice cca 300g
  • Nakládané fazole (červené) cca 250g
  • Čerstvá kapie 1 větší
  • Čerstvá feferonka (různé barvy) 2ks
  • Sůl
  • Pepř čerstvě mletý (černý nebo barevný)
  • Kukuřičný škrob 2 lžíce
  • Olej (řepkový nebo slunečnicový)
  • Vývar (králičí, drůbeží, zeleninový)
    nebo voda
  • Kukuřičné tortilly
    (recept v podkapitole „Domácí pečivo“)

Postup:

Opláchnuté a osušené (papírovou utěrkou) maso z králičího hřbetu nakrájíme na tenké nudličky (dlouhé cca 2,5cm) a vložíme do misky. Nudličky osolíme, opepříme a promícháme. Prosypeme kukuřičným škrobem a rukami opět dobře promícháme tak, aby se jednotlivé nudličky vzájemně nelepily.
Oloupanou cibuli nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky.
Kapii zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky velké cca 1,5 cm.
Feferonky nakrájíme na tenká kolečka (semínka odstraníme pouze pro snížení pikantnosti pokrmu).
Pokud použijeme čerstvá rajčata, je nutné je zbavit slupky (na straně bez šťopky nařízneme slupku do křížku, spaříme na cca 3 minuty ve vroucí vodě, oloupeme a zbavíme „bubáka”).
Připravíme si vysokou pánev (nebo kastrol) s poklicí.

V pánvi (kastrolu) rozpálíme po dně vlitý olej. Vhodíme na cca 10 vteřin rozvonět kolečka feferonek a přidáme ochucené králičí nudličky obalené v kukuřičném škrobu, které orestujeme při plném výkonu sporáku za častého míchání cca 5 minut (dbáme, aby nudličky nebyly slepené). Přidáme loupaná rajčata, promícháme. Podlijeme horkým vývarem nebo vodou (aby bylo maso sotva ponořené), zaklopíme poklicí a na středním stupni sporáku pomalu dusíme do změknutí masa (20-30 minut).
Když je králičí masíčko měkké, zvýšíme teplotu sporáku opět na maximum, do ragú přidáme kousky čerstvé kapie, nakládanou kukuřici a fazole i s lákem. Již bez poklice zredukujeme za častého míchání na potřebné množství omáčky (k tortille na minimum, při podávání s rýží necháme omáčky více) a odstavíme ze sporáku. Přiklopíme poklicí a necháme cca 10 minut odpočinout (chutě se dobře propojí) a servírujeme.

Králičí ragú na mexický způsob můžeme podávat například s rýží či bílým pečivem. Tento recept však přímo vybízí k jednoduchému zhotovení domácích mexických, čili kukuřičných tortill (recept v kapitole „Přílohy“ – podkapitole „Domácí pečivo”). Do tortillových placek balíme naše ragú (porci ragú klademe na vrchní dvě třetiny placky, přehneme nejprve spodní část a následně okraje tortilly a přesuneme na čistý talíř k podávání).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané