Kostky z vepřové krkovičky s cibulkou a paprikou

Vepřovou krkovičku kupujeme nejen pro její cenovou dostupnost. Je to část prasátka šťavnatého masa, vhodného k různým tepelným úpravám. Kromě nejvíce užívaných receptur na grilované či pečené krkovice můžeme toto maso využít i k jiné, třeba minutkové úpravě.

Dnes již samozřejmě nenazýváme každý pokrm z masa krájeného na nudličky či kostky „Čínou“. Tento název je však bohu žel v našich domácnostech vžitý, i když se jedná o pokrm ryze český. Vždy se jedná o rychlou přípravu obědu nebo večeře. Prudká a krátká tepelná úprava masa se rovná zachování jeho šťavnatosti.

Krása tohoto receptu je nejen v jeho časové nenáročnosti, ale především v nepřekombinování mnoha druhů koření i zeleniny. Vycházíme z moudra české kuchyně – k vepřovému se hodí kmín, sůl a cibule. S těmito ingrediencemi, které dávají krkovičce jasnou chuť si vystačíme i při její rychlé minutkové úpravě. Pouze jako doplněk používáme čerstvou papriku.

Nemáme-li předem připravenou, doma vyrobenou vepřovou šťávu, tak tuto ingredienci jednoduše vynecháme (raději podlijeme vodou), je to lepší, nežli použít éčky nadupanou šťávu, rozmíchanou z prášku nebo kostky, která výslednou chuť pokazí.

Suroviny:

(2 porce)

  • Vepřová krkovice bez kosti 400
  • Jarní cibulka 2ks
  • Cibule 1 menší
  • Paprika bílá
    (může být i slovenská pálivá) 1 větší
  • Sůl
  • Kmín drcený
  • Pepř barevný čerstvě mletý
  • Česnek 1 stroužek
  • Hořčice plnotučná 1 lžíce
  • Vepřová šťáva 2dl
  • Sádlo (olej řepkový, slunečnicový)
    cca 2 lžíce

Postup:

Oloupanou cibuli pokrájíme na větší kostičky.
Jarní cibulku nakrájíme na cca centimetrová kolečka (zelenou část dáme stranou).
Papriku zbavíme jadřince a nakrájíme na kolečka (plátky).
Oloupaný stroužek česneku plochou stranou nože namáčkneme a nasekáme najemno.
Omytou a papírovou utěrkou osušenou krkovičku nakrájíme na kostky (cca 3cm) nebo na širší nudličky. V ploché misce prosolíme a okořeníme drceným kmínem a čerstvě mletým barevným pepřem.

V pánvi (nejlépe Wok) rozpálíme sádlo (olej) na nejvyšším stupni sporáku.
Do hodně rozpáleného tuku vložíme nakrájenou okořeněnou krkovičku a za průběžného míchání zprudka restujeme (cca 3 minuty).
Teplotu sporáku snížíme na polovinu.
Přihodíme cibuli, světlou část jarní cibulky, plátky papriky a zamícháme.
Přidáme trochu vepřové šťávy a za stálého míchání necháme krátce zredukovat.
Sporák vypneme, do pokrmu přihodíme zelenou část jarní cibulky, promícháme a odstavíme z plotny. Ihned podáváme.

Jako nejlepší přílohou se nabízí předem připravená dušená či pečená rýže, ale tuto „rychlovku“ můžeme směle podávat i s čerstvým pečivem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané