Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je v Česku nejznámější a nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva.
Listy obsahují množství chlorofylu (až 1 %), asi 15 % minerálních látek, z nichž důležitý je zejména hořčík, dále karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, aminy, acetylcholin (asi 1%), histamin (asi 0,5 %) a serotonin (asi 0,02 %), sacharidy (např. arabinózu, galaktózu, glukózu, manózu), vitamíny (např. B2 a zejména v mladých listech vitamin C), aminokyseliny, glukoniny (snižují hladinu krevního cukru), třísloviny (které „zastavují krvácení“), fytoncidy, kyselinu šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou (B6), křemičitou (která má zřejmě močopudné účinky) a další látky.
O takových hodnotách si např. skleníkově pěstovaný špenát může nechat jenom zdát.
Zjednodušeně řečeno, kopřiva je velmi zdravá, zvláště její mladé listy (říká se, že účinné látky obsahuje jen kopřiva sklizená do 15. května). Takže na jaře neváháme natrhat větší množství kopřiv (nutným spařením výrazně ztratí na objemu), které využijeme v naší kuchyni třeba na přípravu oblíbené české přílohy…