Kopřivový špenát

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je v Česku nejznámější a nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva.
Listy obsahují množství chlorofylu (až 1 %), asi 15 % minerálních látek, z nichž důležitý je zejména hořčík, dále karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, aminy, acetylcholin (asi 1%), histamin (asi 0,5 %) a serotonin (asi 0,02 %), sacharidy (např. arabinózu, galaktózu, glukózu, manózu), vitamíny (např. B2 a zejména v mladých listech vitamin C), aminokyseliny, glukoniny (snižují hladinu krevního cukru), třísloviny (které „zastavují krvácení“), fytoncidy, kyselinu šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou (B6), křemičitou (která má zřejmě močopudné účinky) a další látky.

O takových hodnotách si např. skleníkově pěstovaný špenát může nechat jenom zdát.
Zjednodušeně řečeno, kopřiva je velmi zdravá, zvláště její mladé listy (říká se, že účinné látky obsahuje jen kopřiva sklizená do 15. května). Takže na jaře neváháme natrhat větší množství kopřiv (nutným spařením výrazně ztratí na objemu), které využijeme v naší kuchyni třeba na přípravu oblíbené české přílohy…

Suroviny:

(4 porce)

  • Lístky z mladých (jarních) kopřiv
    1 větší mísa
  • Česnek 4 středně velké stroužky
  • Cibule 1 menší
  • Jarní cibulka 1ks
  • Máslo 2 lžíce
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Vejce 1ks
  • Mléko 2 lžíce

Postup:

Z mladých kopřiv otrháme lístky (v rukavicích), které vložíme do cedníku.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobnější kostičky (ne zcela najemno).
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky.
Opláchnutou jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Rozklepnuté vajíčko metličkou v misce (v hrnku) rozšleháme s troškou mléka.
Uvaříme vodu ke spaření kopřiv.
Do mísy připravíme ledovou lázeň (vodu s ledem).
Kopřivové listy v cedníku prolijeme plnou konvicí vroucí vody (tím odstraníme žhavost kopřiv) a dáme zchladit do připravené ledové vody (z důvodu zachování svěží zelené barvy), scedíme, lehce vymáčkneme vodu, přendáme na prkénko a dlouhým nožem několikrát překrojíme.

V hrnci nebo kastrole rozpustíme a zahřejeme máslo. Do mírně rozpáleného másla vsypeme drobné kostičky cibule. Za průběžného míchání necháme cibulku zpěnit (sporák na polovinu výkonu). Přihodíme na okamžik rozvonět plátky česneku. Vložíme listy špenátu, které osolíme a opepříme a minutku podusíme. Vlijeme rozšlehané vejce, které necháme za stálého míchání ve špenátu téměř ztuhnout (tím se špenát dostatečně zahustí) a odstavíme z plotny.
Přimícháme kolečka jarní cibulky a co nejrychleji podáváme (nejčastěji jako druhou přílohu k českým specialitám).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané