S předstihem připravíme majonézu z pěti žloutků, kterou necháme v lednici dotuhnout (recept v kapitole „Domácí polotovary“).
Čerstvá vejce v kastrůlku zalijeme studenou vodou, přidáme trochu octa a špetku soli (aby při vaření nepopraskala), přivedeme k varu a středním varem vaříme 10 minut. Slijeme a zchladíme studenou vodou (lépe se tak loupou). Uvařená vejce zbavíme skořápky a opláchneme.
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno.
Nakládané okurky nakrájíme na drobnější kostičky.
Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Petrželku či pažitku nasekáme, nepříliš najemno.
Vařená vejce nakrájíme na menší kousky (jedno vejce si můžeme ponechat na finální dozdobení salátu) a přendáme do větší mísy, nejsnadněji a rychleji vejce protlačíme přes drátěnou mřížku (tzv. kolečko) rovnou do mísy.
Přidáme nakrájené okurky.
Dochutíme solí (1 lžička), cukrem (½ lžičky) a čerstvě mletým barevným pepřem (několik otočení mlýnku). Lehce promícháme (nejlépe rukama, abychom vejce příliš nerozbili) a nakonec vmícháme domácí majonézu, která je též dochucená (mimo jiné i citronovou šťávou), jarní cibulku a petrželku či pažitku. Ochutnáme, můžeme dle své chuti ještě přisolit či připepřit. Někdo přidává na dochucení trochu okurkového láku, ale ten salát příliš zředí a poruší jeho konzistenci. I při krátkém skladování se tekutina nevhodně odděluje, takže lák raději ne!
Mísu zakryjeme a salát necháme několik hodin v chladu odpočinout (chutě se propojí).
Před servírováním na talířky nebo do misek salát lehce promícháme.
Jednotlivé porce salátu můžeme přizdobit měsíčky vařených vajec, jarní cibulkou a petrželkou nebo pažitkou.
Podáváme s oblíbeným pečivem.