Klasický vajíčkový salát s nakládanými okurkami a majonézou

Salátů, kde hlavní roli hrají vařená vejce, známe mnoho druhů. Liší se od sebe jak konzistencí, tak použitými ingrediencemi, které spolu s vařenými slepičími vejci vytvářejí ten pravý gurmánský zážitek.

Pouze jeden z nich můžeme nazvat klasickým českým vajíčkovým salátem. Ano, je to ten vajíčkový salát jemnější konzistence s nakládanými okurkami, prezentovaný již několik desetiletí, v potravinářském průmyslu často kritizovaný, díky přidávaným „éčkům“ zatracovaný a přesto stále dobře prodávaným.
V žádném případě se tohoto fenoménu českých lahůdek nemusíme vzdávat. Stačí k tomu velice jednoduchá, opravdu domácí výroba, tedy včetně domácí přípravy majonézy. Jinak to nejde…

Suroviny:

(mísa salátu)

  • Vejce 10ks
  • Ocet 1 lžíce (pouze k uvaření vajec)
  • Cibule 2 menší
  • Nakládané okurky 3 středně velké
    (recept v kapitole Domácí polotovary)
  • Sůl
  • Cukr krupice
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Domácí majonéza
    z 5ti žloutků cca 200g
  • Jarní cibulka 2ks
  • Petrželka či pažitka 1 hrst

Postup:

S předstihem připravíme majonézu z pěti žloutků, kterou necháme v lednici dotuhnout (recept v kapitole „Domácí polotovary“).
Čerstvá vejce v kastrůlku zalijeme studenou vodou, přidáme trochu octa a špetku soli (aby při vaření nepopraskala), přivedeme k varu a středním varem vaříme 10 minut. Slijeme a zchladíme studenou vodou (lépe se tak loupou). Uvařená vejce zbavíme skořápky a opláchneme.
Oloupanou cibuli nakrájíme najemno.
Nakládané okurky nakrájíme na drobnější kostičky.
Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Petrželku či pažitku nasekáme, nepříliš najemno.
Vařená vejce nakrájíme na menší kousky (jedno vejce si můžeme ponechat na finální dozdobení salátu) a přendáme do větší mísy, nejsnadněji a rychleji vejce protlačíme přes drátěnou mřížku (tzv. kolečko) rovnou do mísy.
Přidáme nakrájené okurky.
Dochutíme solí (1 lžička), cukrem (½ lžičky) a čerstvě mletým barevným pepřem (několik otočení mlýnku). Lehce promícháme (nejlépe rukama, abychom vejce příliš nerozbili) a nakonec vmícháme domácí majonézu, která je též dochucená (mimo jiné i citronovou šťávou), jarní cibulku a petrželku či pažitku. Ochutnáme, můžeme dle své chuti ještě přisolit či připepřit. Někdo přidává na dochucení trochu okurkového láku, ale ten salát příliš zředí a poruší jeho konzistenci. I při krátkém skladování se tekutina nevhodně odděluje, takže lák raději ne!
Mísu zakryjeme a salát necháme několik hodin v chladu odpočinout (chutě se propojí).

Před servírováním na talířky nebo do misek salát lehce promícháme.
Jednotlivé porce salátu můžeme přizdobit měsíčky vařených vajec, jarní cibulkou a petrželkou nebo pažitkou.
Podáváme s oblíbeným pečivem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané