Kedlubnový salát s ananasem

Kedluben nebo kedlubna (Brassica oleracea var. gongylodes), někdy nesprávně nazývána jen brukev, je vyšlechtěnou variantou druhu brukve zelné a řadí se mezi nejžádanější košťálové zeleniny. Její původní forma se ve volné přírodě nevyskytuje. Jako většina těchto rostlin pochází z oblastí okolo Středozemního moře. Za druhé, místo původu je udávána oblast Tibetu v Číně. Pěstování tohoto druhu košťálové zeleniny má i v našich středoevropských podmínkách dlouholetou historii.

Ananas je tropické ovoce. Je pěstován v řadě tropických a teplejších subtropických zemí, přibližně mezi 25° severní a 25° jižní šířky. Čerstvý ananas je na českém trhu k dostání běžně již řadu let. Do našich domácností se toto čerstvé ovoce dostává v zimním čase, kdy naše tuzemské plody máme pouze kompotované a jiným způsobem uskladněné. Tak proč nevyužít ananasu, který (několik dnů zvládne hezkou, třeba vánoční dekoraci) máme již po několik desetiletí každoročně k dispozici v čerstvém stavu.

V zimním období máme jedinečnou možnost spojit kedluben (i když skleníkově vypěstovaný) s čerstvým ananasem (i když z daleka dováženým). Doplnění salátu vlašskými ořechy se v tomto čase přímo nabízí…

Suroviny:

(větší mísa salátu)

  • Kedlubny 2ks (cca 500-600g
    očištěných)
  • Ananas 1 celý
  • Jádra vlašských ořechů 50g
  • Jogurt bílý 150g
  • Sušené chilli papričky (jemně mleté)
    ½ lžičky
  • Uzená paprika 1 lžička
  • Cukr (nejlépe třtinový) cca 1 lžička
  • Sůl

Postup:

Kedlubny zbavíme slupky, seřízneme konce (případně odstraníme světlejší dřevnatější část). Očištěné kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy.
Z ananasu odkrojíme horní i spodní část a důkladně nožem očistíme od slupky. Vertikálně rozkrojíme na čtvrtiny a odřízneme středovou tvrdou dužinu. Takto očištěný ananas nakrájíme na menší kousky (ne však příliš nadrobno, chceme ananas vidět ve struktuře salátu).
Jádra vlašských ořechů nadrtíme (nepříliš najemno tak, aby byly viditelné kousky ořechů). K drcení můžeme použít hmoždíř nebo jádra v mikroténovém sáčku rozdrtit paličkou.

Do mísy k nastrouhaným kedlubnám přidáme nakrájený ananas. Vmícháme jogurt, přidáme nadrcené ořechy a promícháme. Dochutíme solí, uzenou paprikou, jemně mletými (nebo v hmoždíři nadrcenými) chilli papričkami a trochou cukru. Během dochucování salát průběžně promícháváme.
Hotový salát necháme alespoň hodinu v chladu proležet.

Kedlubnový salát s ananasem můžeme podávat jako samostatný pokrm, například s bílým pečivem nebo s toastem jako lehkou svačinu či večeři.
Výborně však může posloužit jako příloha k vybraným pokrmům…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané