Kedlubnové zelí

Říkáme zelí, ale vaříme kedlubny. Tato slovní hříčka v názvu oblíbené české přílohy (hlavně k pečeným masům) jistě vznikla pouhým nahrazením hlávkového zelí za kedlubnu. Recept je jinak velice podobný, proto v názvu zůstalo slovo „zelí“.

Při přípravě „kedlubnového zelí“ můžeme strukturu této přílohy ovlivnit nakrájením kedlubny na různě široké nudličky, případně zeleninou na hrubém struhadle nastrouhanou.
Vždy však dáváme pozor, aby kedlubny nebyly dřevnaté, ty se neuvaří! 

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Kedlubny 3ks (velké)
  • Cibule 3ks (velké)
  • Sádlo nebo olej
    (slunečnicový, řepkový) 3 lžíce
  • Ocet
  • Cukr krupice
  • Sůl
  • Kmín drcený
  • Pepř černý čerstvě mletý
  • Voda na podlití
  • Brambor na zahuštění 1ks
    (středně velký)

Postup:

Kedlubny zbavíme slupky a nakrájíme na nudličky (případně nastrouháme na hrubém struhadle).
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobnější kostičky.

Do hrnce (kastrolu) dáme rozpálit sádlo nebo olej. Vsypeme kostičky cibule, které za průběžného míchání restujeme na středním stupni sporáku dosklovata.
Přidáme nudličky kedlubny, okořeníme několika špetkami čerstvě mletého pepře a drceného kmínu. Rovnou osolíme (3 lžičky), osladíme cukrem (3 lžičky) a okyselíme octem (3lžíce). Zalijeme ½ litrem vroucí vody (z varné konvice), promícháme, přiklopíme poklicí a na středním stupni sporáku dusíme do změknutí kedlubny (cca 1 hodinu).
V průběhu dušení kedlubnové zelí ochutnáme a případně říznost ještě dle své chutě doladíme (solí, cukrem, octem).
Ke konci dušení je důležité ohlídat stav tekutiny. Odklopením tekutinu zredukujeme na cca půl centimetru po dně.
Na závěr kedlubnové zelí přihustíme najemno nastrouhanou bramborou (tu oškrábeme a strouháme těsně před zahušťováním, aby nezčernala).
Za občasného promíchání zelí necháme ještě cca 5 minut provařit a odstavíme z plotny.

Kedlubnové zelí podáváme k pečeným nebo dušeným masům.
Je oblíbenou obměnou hlávkového či kysaného zelí u našeho národního pokrmu „Vepřo, knedlo, zelo“.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané