Kedlubny zbavíme slupky a nakrájíme na nudličky (případně nastrouháme na hrubém struhadle).
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobnější kostičky.
Do hrnce (kastrolu) dáme rozpálit sádlo nebo olej. Vsypeme kostičky cibule, které za průběžného míchání restujeme na středním stupni sporáku dosklovata.
Přidáme nudličky kedlubny, okořeníme několika špetkami čerstvě mletého pepře a drceného kmínu. Rovnou osolíme (3 lžičky), osladíme cukrem (3 lžičky) a okyselíme octem (3lžíce). Zalijeme ½ litrem vroucí vody (z varné konvice), promícháme, přiklopíme poklicí a na středním stupni sporáku dusíme do změknutí kedlubny (cca 1 hodinu).
V průběhu dušení kedlubnové zelí ochutnáme a případně říznost ještě dle své chutě doladíme (solí, cukrem, octem).
Ke konci dušení je důležité ohlídat stav tekutiny. Odklopením tekutinu zredukujeme na cca půl centimetru po dně.
Na závěr kedlubnové zelí přihustíme najemno nastrouhanou bramborou (tu oškrábeme a strouháme těsně před zahušťováním, aby nezčernala).
Za občasného promíchání zelí necháme ještě cca 5 minut provařit a odstavíme z plotny.
Kedlubnové zelí podáváme k pečeným nebo dušeným masům.
Je oblíbenou obměnou hlávkového či kysaného zelí u našeho národního pokrmu „Vepřo, knedlo, zelo“.