Fazole namočíme do studené vody alespoň přes noc (aby nabobtnaly), ale nic se nestane, necháme-li fazole namočené déle.
Oloupané cibule nakrájíme co nejvíce najemno.
Česnek oloupeme k prolisování.
Do čajového sítka uzavřeme bobkové listy a kuličky pepře i nového koření.
Nabobtnalé fazole přes cedník scedíme, propláchneme pod studenou tekoucí vodou a dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly ponořené přibližně 3-5 centimetrů pod hladinou. Osolíme (1 lžička), vložíme sítko s divokým kořením a přivedeme k varu.
Fazole vaříme středním varem (částečně zaklopené) zcela doměkka. Doba vaření záleží na druhu, ale hlavně na délce namočení fazolí, přibližně 45-60 minut.
Měkké fazole scedíme (fazolový vývar nevyléváme) a dáme do čistého hrnce.
Během vaření fazolí připravíme cibulový základ.
Po dně pánve rozpálíme olej. Vhodíme nakrájenou cibulku, kterou na vyšším stupni sporáku, za častého míchání orestujeme pouze dosklovata (cca 2 minuty).
Dále do cibule prolisujeme česnek, necháme minutku rozvonět (ne déle, aby nezhořkl), vmícháme ajvar, prohřejeme a odstavíme z plotny.
Ještě teplé vařené fazole v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem. Během mixování postupně přiléváme fazolový vývar podle potřeby, dokud nevznikne požadovaná konzistence kaše. Ke konci mixování kaši ochutnáme a případně dosolíme.
Nakonec do kaše vmícháme cibulový základ s ajvarem (ten dodá kaši hlavní chuť), zjemníme zakysanou smetanou a podáváme.