Kaše z červených fazolí s ajvarem a zakysanou smetanou

Fazol (Phaseolus) je významná luštěnina mnoha druhů (je známo asi 50 odrůd fazolí) původem z tropických oblastí Ameriky, dnes známá po celém světě. I v českém jídelníčku mají fazole své místo.

Ve světě jsou připravovány fazole ve formě kaše, nejčastěji jako hlavní pokrm. V našich domácích kuchyních uvítáme dobrou fazolovou kaši spíše jako přílohu k pečeným a uzeným masům či uzeninám.

Suroviny:

(4 porce)

  • Fazole červené (suché) 250g
  • Voda na namočení a uvaření fazolí
  • Bobkový list 3 menší lístky
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Nové koření cca 6 kuliček
  • Sůl
  • Olej (řepkový, slunečnicový)
  • Cibule červená 2 středně velké
  • Česnek 1 větší stroužek
  • Ajvar (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
    2 lžíce
  • Zakysaná smetana 2-3 lžíce

Postup:

Fazole namočíme do studené vody alespoň přes noc (aby nabobtnaly), ale nic se nestane, necháme-li fazole namočené déle.
Oloupané cibule nakrájíme co nejvíce najemno.
Česnek oloupeme k prolisování.
Do čajového sítka uzavřeme bobkové listy a kuličky pepře i nového koření.

Nabobtnalé fazole přes cedník scedíme, propláchneme pod studenou tekoucí vodou a dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly ponořené přibližně 3-5 centimetrů pod hladinou. Osolíme (1 lžička), vložíme sítko s divokým kořením a přivedeme k varu.
Fazole vaříme středním varem (částečně zaklopené) zcela doměkka. Doba vaření záleží na druhu, ale hlavně na délce namočení fazolí, přibližně 45-60 minut.
Měkké fazole scedíme (fazolový vývar nevyléváme) a dáme do čistého hrnce.

Během vaření fazolí připravíme cibulový základ.
Po dně pánve rozpálíme olej. Vhodíme nakrájenou cibulku, kterou na vyšším stupni sporáku, za častého míchání orestujeme pouze dosklovata (cca 2 minuty).
Dále do cibule prolisujeme česnek, necháme minutku rozvonět (ne déle, aby nezhořkl), vmícháme ajvar, prohřejeme a odstavíme z plotny.

Ještě teplé vařené fazole v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem. Během mixování postupně přiléváme fazolový vývar podle potřeby, dokud nevznikne požadovaná konzistence kaše. Ke konci mixování kaši ochutnáme a případně dosolíme.
Nakonec do kaše vmícháme cibulový základ s ajvarem (ten dodá kaši hlavní chuť), zjemníme zakysanou smetanou a podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané