Rohlíky (housky) nakrájíme na větší kostičky (cca 2cm) a dáme na plech vymazaný máslem.
V předem rozpálené troubě na 200 °C necháme rohlíky za občasného promíchnutí zezlátnout. Přendáme do velké mísy.
Máslo rozehřejeme.
Lístky petrželky nasekáme pouze nahrubo, aby byla dobře vidět zelená struktura v knedlíku.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků.
Kostičky pečiva pokropíme třetinou mléka, promícháme a necháme chvilku nasáknout (nesmí se zcela rozmáčet).
Osolíme (cca 3 špetky), opepříme (cca 2 špetky), přidáme 2 špetky muškátového květu a vmícháme petrželku.
Vaječné žloutky rozšleháme se zbývajícím mlékem.
Z bílků, se špetkou soli (zajišťuje delší trvání tuhosti sněhu) vyšleháme tuhý sníh. Nejlépe ručním robotem s metličkami, nebo tyčovým mixérem s metličkou.
Nyní do mírně nasáknutých kostiček postupně vmícháme žloutky vyšlehané s mlékem, rozpuštěné máslo a hrubou mouku. Přidáním sněhu z bílků a poctivým ručním mícháním (v robotu by se struktura rohlíků ztratila) vypracujeme ne moc řídké těsto. Při míchání ještě cítíme občasné křupnutí houstičky.
Do velkého hrnce dáme vařit vodu (při použití folie na zabalení knedlíků nemusíme vodu solit).
Nežli se voda začne vařit těsto v míse zatím hezky odpočívá a prolíná se s rohlíčky.
Když se voda vaří, balíme těsto do potravinářské folie (tato dávka na dvě šišky).
Folií těsto řádně stáhneme, konce zavineme jako bonbónek. Balení těsta zdvojíme.
Vaříme (středním varem s částečně zaklopenou poklicí) 25 minut. V polovině varu knedlíky otočíme.
Hotové knedlíky vyndáme a necháme ještě ve folii částečně zchladnout. Zde se ukazuje další výhoda vaření táto přílohy ve folii. Knedlík vydrží delší dobu teplý, a to mám dává větší prostor k dokončení hlavního chodu. Ještě dostatečně teplé šišky zbavíme folie a porcujeme ostrým nožem na plátky (nepraktické krájení nití je při tomto receptu zcela nevhodné).
Karlovarský knedlík je výbornou přílohou k pečeným masům.
Často je též vhodným doplňkem českých omáček.