Karlovarský knedlík

Přiznám se, karlovarský knedlík neděláme příliš často, proto jsme si při psaní a zhotovení této známé knedlíkové přílohy chtěli vypomoci nějakým osvědčeným receptem. Ouha, na tak jasnou českou klasiku tak rozmanité spektrum názorů? Knihy, časopisy, internet. Co recept, to odlišný postup, i některé ingredience a hlavně jejich množství. Není nic horšího, nežli skládat recept k dokonalosti z mnoha. Ale i o tom naše kulinářské recepty jsou, dát čtenářům návod na kvalitní dobré jídlo.

Takže Vám můžeme předložit náš jasný, podrobný a vyzkoušený recept na “Karlovarský knedlík”.

Charakteristikou tohoto knedlíku je mozaika, kterou je dobré vyzdvihnout zelenými bylinkami. A základem této mozaiky je zlatavá houstička. Dalším, známým znakem při výrobě tohoto knedlíku je, že těsto se vaří zabalené.
Původní a méně praktické plátěné utěrky namáčené, ždímané a potírané máslem jsou dnes nahrazeny účelnějším a čistším použitím potravinářské folie…

Suroviny:

(dvě šišky, cca 4-6 porcí)

  • Rohlíky nebo housky
    (dva dny staré) 7ks
  • Mléko 300ml
  • Máslo 70g + na potření plechu
  • Vejce 5ks
  • Mouka hrubá 200g
  • Sůl
  • Pepř bílý mletý
  • Muškátový květ
  • Hladkolistá petržel 2 hrsti lístků
  • Voda na vaření

Postup:

Rohlíky (housky) nakrájíme na větší kostičky (cca 2cm) a dáme na plech vymazaný máslem.
V předem rozpálené troubě na 200 °C necháme rohlíky za občasného promíchnutí zezlátnout. Přendáme do velké mísy.
Máslo rozehřejeme.
Lístky petrželky nasekáme pouze nahrubo, aby byla dobře vidět zelená struktura v knedlíku.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků.

Kostičky pečiva pokropíme třetinou mléka, promícháme a necháme chvilku nasáknout (nesmí se zcela rozmáčet).
Osolíme (cca 3 špetky), opepříme (cca 2 špetky), přidáme 2 špetky muškátového květu a vmícháme petrželku.
Vaječné žloutky rozšleháme se zbývajícím mlékem.
Z bílků, se špetkou soli (zajišťuje delší trvání tuhosti sněhu) vyšleháme tuhý sníh. Nejlépe ručním robotem s metličkami, nebo tyčovým mixérem s metličkou.

Nyní do mírně nasáknutých kostiček postupně vmícháme žloutky vyšlehané s mlékem, rozpuštěné máslo a hrubou mouku. Přidáním sněhu z bílků a poctivým ručním mícháním (v robotu by se struktura rohlíků ztratila) vypracujeme ne moc řídké těsto. Při míchání ještě cítíme občasné křupnutí houstičky.

Do velkého hrnce dáme vařit vodu (při použití folie na zabalení knedlíků nemusíme vodu solit).
Nežli se voda začne vařit těsto v míse zatím hezky odpočívá a prolíná se s rohlíčky.
Když se voda vaří, balíme těsto do potravinářské folie (tato dávka na dvě šišky).
Folií těsto řádně stáhneme, konce zavineme jako bonbónek. Balení těsta zdvojíme.
Vaříme (středním varem s částečně zaklopenou poklicí) 25 minut. V polovině varu knedlíky otočíme.

Hotové knedlíky vyndáme a necháme ještě ve folii částečně zchladnout. Zde se ukazuje další výhoda vaření táto přílohy ve folii. Knedlík vydrží delší dobu teplý, a to mám dává větší prostor k dokončení hlavního chodu. Ještě dostatečně teplé šišky zbavíme folie a porcujeme ostrým nožem na plátky (nepraktické krájení nití je při tomto receptu zcela nevhodné).

Karlovarský knedlík je výbornou přílohou k pečeným masům.
Často je též vhodným doplňkem českých omáček.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané