Kapr „Petra Voka“ s čočkovým salátem

Spojitost názvu tohoto známého receptu se jménem posledního šlechtice z rodu rožmberského (1539 Český Krumlov – 1611 Třeboň) není čistě náhodná. Bez vůle Petra Voka by známý zakladatel rybníků v Čechách Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan některé své projekty nemohl realizovat.
Petr Vok zpočátku nebyl Krčínovým příznivcem. Po smrti bratra Viléma (v jehož službách stavitel rybníků pracoval) poslední pán rozsáhlého jihočeského panství z rodu Rožmberků poslal Jakuba Krčína na soutěž „na stavbu akvaduktu” do Prahy. Tu Jakub Krčín z Jelčan i před tehdejšími italskými mistry v oboru vyhrál, a tak již nestálo nic v cestě k rozvoji a dalším projektům na zakládání rybníků.
Mezi nejznámější díla Jakuba Krčína patří výstavba rybníku „Rožmberk” (největšího na našem území) nebo vybudování mohutné hráze (1574) rybníku „Nevděk“, který byl po povodni v roce 1611 rozdělen na rybníky „Opatovický“ a „Svět“. Naší pozornosti jistě neujde, že velká rozloha rybníka Svět si vyžádala zbourání tehdejší Svinenské předměstí města Třeboně.

Z krátké historické ukázky je jasné, že panovníci ve středověku se všemožným způsobem snažili uspokojit základní potřeby svých poddaných (třeba zakládáním rybníků). Množství nasazených ryb ve své době zaručovalo stravu i pro nejspodnější chudinu. Dnes, přestože jsme rybníkářská velmoc, je tomu bohužel zcela jinak. I uměle chované ryby mají neúměrně vyšší nákupní cenu, nežli jakékoli jatečné maso!

Již v šestnáctém století si byl každý vědom rozdílu v kvalitě masa ryby z rybníku (třeba kapra) oproti rybě říční. Proto recepty s výraznými ingrediencemi přehlušujícími možný rybniční, bahenní nádech, přetrvávají v české kuchyni dodnes. Před jednoduchou přípravu filetu z českého kapra „Podle Petra Voka“ s česnekem, slaninou a paprikou používáme osvědčený trik s naložením na několik hodin do mléka, možná pouze pro jistotu…

Suroviny:

Suroviny na kapra:

(2 porce)

  • Filet z kapra bez kůže
    2ks po cca 200g
  • Mléko na naložení kapra
  • Citronová šťáva
  • Sůl
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Slanina (špek) s kůží 100g
  • Mouka hladká cca 2 lžíce
  • Paprika sladká mletá cca 2 lžíce

 

Suroviny na čočkový salát:

(2 porce)

  • Čočka zelená 80g
  • Cibule 2 menší
  • Mrkev 1 malá
  • Okurka sterilovaná 2 střední
  • Vejce vařené natvrdo 1ks
  • Česnek 1 velký stroužek
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Nové koření cca 5 kuliček
  • Bobkový list 3 menší lístky
  • Pepř
  • Sůl
  • Cukr
  • Citronová šťáva
    z jednoho citronu
  • Voda na vaření
  • Hořčice plnotučná cca 1 lžíce
  • Jogurt bílý cca 90g

Postup:

Postup na kapra:

Filety z kapra, bez kůže, necháme několik hodin ponořené v mléce (to z rybničního kapra vytáhne případnou bahenní příchuť).
Ze slaniny (špeku) seřízneme kůži (odložíme stranou, nevyhazujeme) a nakrájíme na cca 1cm velké kostičky.
Hladkou mouku smícháme na tácku se stejným dílem sladké mleté papriky.
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.

Opláchnuté filety od mléka osušíme papírovou utěrkou. Z obou stran pokapeme citronovou šťávou, lehce posolíme, potřeme prolisovaným česnekem a necháme chvilku odležet. Poté filety z obou stran obalíme v mouce smíchané s paprikou.

Větší pánev rozehřejeme na středním stupni sporáku. Využijeme odříznutou kůži ze slaniny a horkou pánev jí vytřeme. Vhodíme kostičky slaniny, které za občasného promíchnutí restujeme dosklovata. Kostičky slaniny, které pustily dostatek tuku na smažení kapra shrneme na stranu pánve a vložíme filety ryby, které na mírnějším plameni smažíme z každé strany cca 4-6 minut (podle tloušťky filetu). Kapří maso musí být nevysušené, ale zcela propečené!
Ihned servírujeme k připravené příloze. Zdobíme orestovanými kostičkami slaniny.

Vhodných příloh k tomuto starobylému českému receptu se nabízí hned několik. Nejen vhodná úprava brambor (vařené v páře, šťouchané, bramborová kaše), ale třeba zeleninové pyré či například salát z krup, pohanky nebo z některého druhu čočky apod.
Čočkový salát jsme dnes zvolili i my a připravili jej s předstihem, aby se řádně proležel a vychladil.

 

Postup na čočkový salát:

Čočku (předem nenamáčíme) v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou (jakostní netřeba přebírat).
Do čajového sítka vložíme divoké koření (pepř celý, nové koření a bobkové listy).
Oloupaný velký stroužek česneku přepůlíme a plochou stranou nože rozmáčkneme.
Oškrábanou mrkev nakrájíme na cca 1cm velké kostičky.
Na stejně velké kostičky nakrájíme nakládanou okurku a jednu oloupanou cibuli.
Druhou oloupanou cibuli rozkrojíme na čtvrtiny.
Vejce uvařené natvrdo (cca 10 minut ve vodě se lžící octa a špetkou soli, aby nepraskla) zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky (můžeme si ponechat plátek vejce na přizdobení hotového salátu).

Propláchnutou čočku dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou (cca 4cm nad čočku). Vložíme sítko s kořením, přihodíme rozmáčknutý česnek a dáme vařit (sporák zatím naplno). Jakmile se čočka začne vařit, přidáme lžičku soli, 2 lžičky cukru a citronovou šťávu. Sporák ztlumíme tak, aby se čočka vařila pozvolna. Vaříme nejprve 7 minut. Zde je potřeba zmínit, že délka varu čočky je u různých druhů odlišná, proto kontrolujeme bod zlomu její tvrdosti! Poté přidáme mrkev a čtvrtky cibule a dále dovaříme do doby změknutí čočky (cca dalších 10 minut). Sporák průběžně regulujeme k dosažení mírného varu. Měkká čočka, poloměkká mrkev a cibule nerozvařená, to je správná konzistence čočkové směsi!
Přes cedník čočku scedíme a dáme vychladnout.

Zcela vychladlou čočku ve větší míse smícháme s nakrájenou okurkou a cibulí. Salát dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Zjemníme vmícháním bílého jogurtu. Nakonec opatrně přimícháme nakrájená vejce a salát dáme vychladit.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané