Kakaová bílková roláda s tvarohem a jahodami

Základ každé rolády je korpus. Při přípravě různých pokrmů v našich domácích kuchyních nám zůstávají přebytky vaječných bílků. Proč je tedy nevyužít právě k upečení korpusu na bílkovinami hodnotnou roládu?

Při upečení takto dietního korpusu z bílků a bez mouky na naši roládu si můžeme dovolit tučnější, kvalitnější náplň, z plnotučného tvarohu.

Ostatně, kvalitní plnotučný tvaroh, je jedině možný při receptech na potřebné ztuhnutí! Jestliže nemáme vážné zdravotní potíže a lékařem předepsanou dietu, nepoužíváme suroviny s uměle snižovaným obsahem tuku. Mediálně vytvořené mýty o nezdravosti živočišného tuku jsou již vyvráceny, naopak živočišný tuk je nedílnou součástí pestré a zdravé výživy (vždy se snižováním poměru tuku ve výrobku se snižuje jeho hodnota).

Náš recept na „Kakaovou roládu s tvarohem a jahodami“ lze samozřejmě obměnit různým čerstvým ovocem. Právě ovoce větší množství tvarohu vhodně doplňuje a zvláčňuje. Jahody jsou výbornou volbou pro tuto roládu…

Suroviny:

Suroviny na kakaový korpus:

  • Vaječné bílky 6ks
  • Kakao 3 lžíce
  • Kypřicí prášek do pečiva 7g
  • Sůl 1 špetka
  • Olej na potření plechu

 

Suroviny na náplň:

  • Tvaroh plnotučný (ne vaničkový) 500g
  • Jahody čerstvé 100g
  • Cukr krupicový 60g
  • Mandlová tresť pár kapek

Postup:

Postup na korpus:

Troubu předehřejeme na 170 °C.
Vajíčka rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků (dáváme pozor, aby do bílků nespadla část žloutků – sníh by nešel vyšlehat, žloutky využijeme v jiném receptu).
Plech potřeme olejem a vyložíme pečícím papírem (nebude se tak po plechu pohybovat).

Do mísy vlijeme bílky a přidáme špetku soli. Robotem s metlou nebo ručním šlehačem vyšleháme tuhý sníh, do kterého opatrně vmícháme kakao a kypřicí prášek do pečiva.
Připravené těsto rovnoměrně rozprostřeme na plech s pečicím papírem, uhladíme, vložíme do středu předehřáté trouby a pečeme 10 min.

 

Postup na náplň a dohotovení rolády:

Jahody zbavíme lístků a středovou stopku odstraníme (třeba pomocí vpichu silnějšího brčka). Důkladně omyjeme a nakrájíme na čtvrtky.

Na náplň vložíme do mísy dva balíčky plnotučného tvarohu. Do tvarohu v robotu nebo metlami ručního šlehače zašleháme cukr spolu s pár kapkami mandlové tresti.

Upečený křehký korpus (raději nepředtáčíme do utěrky, jako korpusy s moukou), ještě vlahý, potřeme tvarohovou náplní, vzdálenější delší okraj korpusu zachováváme volný (aby při rolování tvarohová směs nevytékala) a poklademe očištěnými jahodami.
Opatrně stočíme pomocí pečicího papíru podél delší strany do rolády.
Roládu zakryjeme utěrkou nebo alobalem a dáme vychladit (ztuhnout) alespoň na 24 hodin do ledničky.

Při servírování roládu krájíme na silnější plátky. Dle libosti můžeme podávat se šlehačkou, jahodami i domácí zmrzlinou.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané