Jogurtový koláč s meruňkami a drobenkou

I v nejmodernější moučníkové gastronomii již přišli na to, že ve snaze vytváření „in světových“ moučníků se zapomíná na známou českou oblíbenou klasiku. A tak se v nabídce některých restaurací či kaváren a cukráren můžeme setkat třeba i se starým dobrým koláčem, třeba připravený v dortové formě.

Využití dortové formy na pečení koláče je i v domácí kuchyni dlouho známé. Výhodou je, že ze stejného množství surovin, jako na plech, vznikne v dortové formě koláč vyšší (včetně vrstvy drobenky).

Jogurtové těsto doplněné máslem dává tomuto koláči absolutní lehkost a vláčnost.

Na meruňkový koláč můžeme použít meruňky čerstvé i kompotované, stejně tak jako celou škálu jiného ovoce…

Jednoduchá metoda odměřování surovin za použití kelímku od jogurtu jistě přijde vhod.

Suroviny:

(1 koláčová forma)

  • Jogurt bílý 300g (velký kelímek)
    níže uvedené množství
    se odvíjí právě od kelímku
  • Polohrubá mouka 1 kelímek
    + na vysypání formy
  • Krupicový cukr ½ kelímku
  • Rozpuštěné máslo ½ kelímku
  • Kypřící prášek ½ sáčku
  • Vejce 1 ks
  • Meruňkový kompot 1ks (400g)
  • Máslo na vymazání formy
  • Skořice na posypání

 

Na drobenku:

  • Hrubá mouka 100g
  • Máslo 80g
  • Krupicový cukr 80g

Postup:

Připravíme drobenku.
V míse smícháme máslo pokojové teploty s hrubou moukou a cukrem.
Promícháváme (nejlépe rukama) tak dlouho, dokud nevznikne sypká, mírně hrudkovitá směs.

Troubu rozpálíme na 180 °C.
Máslo v kastrůlku rozpustíme a necháme vychladnout.
Meruňky přes cedník scedíme a necháme odkapat.

Jogurt v hnětací míse smícháme s polohrubou moukou, cukrem, rozpuštěným máslem, kypřícím práškem a vejcem. Robotem vypracujeme řidší těsto (snadno lze vymíchat i ručně).

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Připravené těsto rozetřeme do takto připravené formy a poklademe okapanými meruňkami. Posypeme připravenou drobenkou. Navrch můžeme ještě zasypat mletou skořicí.
Vložíme do středu předehřáté trouby a pečeme cca 30 minut, až drobenka zezlátne.

Pečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Rám koláčové formy oddělíme. Koláč můžeme přesunout ze spodku formy na prkénko k porcování nebo krájet přímo na spodku dortové formy…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané