Jogurtový chlebíček s jahodami

Pečení moučníků ve formě chlebíčku je velice vděčná záležitost. Máme tím vždy po ruce zákusek k ranní či odpolední kávě nebo čaji a žádná nečekaná návštěva nás, co se týká rychlého pohoštění, nemůže překvapit. To jednoduše proto, že upečený chlebíček nám nějaký čas v chladu (v dóze na zákusky nebo zabalený v alobalu) vydrží.
Při pečení sladkých chlebíčků můžeme vybírat z nepřeberných množství variant, co se těsta i ostatních doplňkových surovin týká. Nejlepším ukazatelem tohoto skvělého nenáročného moučníku je jeho vláčnost a právě nejvláčnějšími chlebíčky jsou ty jogurtové.
Pokud jogurtový chlebíček ještě doplníme vhodným ovocem, získáme zákusek, při jehož konzumaci se nám od úst prášit opravdu nebude a bude lepší jej podávat se lžičkou.

Suroviny pro náš recept na jogurtový chlebíček s jahodami jsme tentokrát popsali v oblíbeném hrníčkovém stylu (hrnek = 200 ml), takže nepotřebujeme mít ani váhu…

Suroviny:

(1 chlebíčková forma)

  • Čerstvé jahody 300g
    (cca 2 hrnky nakrájených)
  • Olej slunečnicový ½ hrnku
    + na vylití formy
  • Cukr krupice ½ hrnku
  • Skořice mletá 1 lžička
  • Jedlá soda 1 lžička
  • Sůl 1 špetka
  • Citronová kůra
    (čerstvě nastrouhaná nebo sušená) 1 lžíce
  • Vejce 3ks
  • Bílý jogurt (tučný) ¾ hrnku
  • Mouka hladká 3 hrnky
    + 2 lžíce na smíchání s jahodami
    + na vysypání formy
  • Moučkový cukr k posypání

Postup:

Jahody omyjeme pod tekoucí studenou vodou a necháme oschnout. Zbavíme lístků a středovou stopku odstraníme. Můžeme si pomoci třeba silnějším brčkem, které vpíchneme do jahody na opačném konci proti stopce a rychle tak odstraníme nechtěnou část, která zůstane v brčku. Je to rychlejší, nežli z rozkrojené jahody středovou část nožem vykrajovat. Jahody pokrájíme na kousky (1-2 cm velké) a smícháme s trochou hladké mouky (díky tomu zůstanou v těstě rovnoměrně rozmístěné a neklesnou všechny ke dnu).
Chlebíčkovou formu vylijeme olejem a vysypeme moukou.
Troubu předehřejeme na 180 °C.

Na vypracování nepříliš tuhého jogurtového těsta nepotřebujeme kuchyňského robota.

Do mísy vlijeme olej, přidáme cukr, skořici i špetku soli a metličkou prošleháme. Dále postupně zapracujeme vajíčka, jogurt, citronovou kůru, jedlou sodu a mouku. Nakonec do těsta (řídké struktury) vmícháme kousky jahod obalené v mouce.
Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péci do středu předehřáté trouby.
Pečeme asi 45 minut (chlebíček by se neměl začít připalovat).
Při pečení jogurtového těsta je kontrola vpichem špejle složitější, v tomto případě špejle trochu lepí stále.
Hotový chlebíček po částečném zchladnutí vyklopíme z formy.

Až po úplném vychladnutí můžeme jogurtový chlebíček s jahodami krájet na plátky a servírovat.
Dle chuti při podávání zákusek posypeme moučkovým cukrem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané