Jehněčí vývar s játrovými knedlíčky (a celestýnskými nudlemi)

Při nákupu masa na přípravu pokrmů z jehněčího, často výhodněji, pořídíme část jehněte bez kuchyňské úpravy. Příkladem může být jehněčí kýta. Není velká (kolem 1,5kg), takže ideální nákup pro naši kuchyni. Jejím vykostěním získáme kromě masa i základní surovinu (cca 500g kostí) pro kvalitní jehněčí vývar.

S pomocí zeleniny, koření, bylinek (těchto ingrediencí používáme o něco více nežli u vývaru drůbežího či hovězího) a při zachování pravidel pro přípravu vývaru se nám přímo nabízí uvaření výborné jehněčí polévky, doplněnou vhodnou vložkou. Třeba játrovými knedlíčky.
Přidání nudlí záleží na nás. Celestýnské nebo frikátové nudle samozřejmě smažíme na pánvi, ale pokud se rozhodneme pro nudle těstovinové, vaříme je vždy zvlášť (nikoli přímo v polévce), stejně jako knedlíčky…

Suroviny:

Suroviny na polévku:

cca 6-8 porcí)

  • Jehněčí kosti, případně ořez cca 500g
  • Kořenová zelenina do vývaru:
    mrkev 2 střední cca 200g
    (u mrkve pozor na množství, vývar sládne)
    petržel, přibližně stejné množství jako mrkve
    celer, přibližně stejné množství jako petržele
  • Kořenová zelenina do polévky:
    mrkev (1 menší),
    petržel (1 menší),
    celer (cca jako petržele)
  • Pórek 1 menší (světlou část)
  • Cibule 2 střední
  • Česnek 3 větší stroužky
  • Pórek 1 menší (světlou část)
  • Řapíkatý celer 2 stonky
  • Rajče 2 menší
  • Libeček nebo velkolistá petržel,
    celerová nať apod. 3-4 větší stonky
  • Čerstvý tymián nebo rozmarýn
    3 větší snítky
  • Pepř černý cca 20 kuliček
  • Nové koření 5 kuliček
  • Jalovec 5 kuliček
  • Bobkový list 3ks
  • Sůl 1 lžička + na dochucení
  • Voda cca 2l + na případné dolití
  • Čerstvé bylinky na ozdobení hotové
    polévky (pažitka, petrželka, libeček,
    celerová nať apod.)

 

Suroviny na játrové knedlíčky:

  • Vepřová játra 500g
  • Houska (rohlík) ½ ks
  • Česnek 3 velké stroužky
  • Sůl 2 lžičky + 2 lžičky do vody
  • Pepř černý mletý 1 lžička
  • Majoránka sušená 2 hrsti
  • Vejce 2ks
  • Strouhanka cca 200g
  • Voda na vaření

Postup:

Postup na polévku:

Jehněčí kosti (případně ořez) opláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat.
Oškrábanou kořenovou zeleninu (část si ponecháme k nastrouhání nebo nakrájení do hotového vývaru).
Pórek a řapíkatý celer nakrájíme na větší kusy.
Cibule (odstraníme pouze vrchní část horší slupky) a rajčata rozpůlíme.
Česnek namáčkneme plochou stranou nože.
Takto připravenou zeleninu (kromě listnaté) vyskládáme na polovinu plechu s pečícím papírem a dáme zapéci do trouby rozpálené na 180 °C na 30 minut. V polovině zapékání zeleninu otočíme a zbylých 15 minut na plech přidáme jehněčí kosti (případně ořez).
Zeleninu zapékáme, aby se rozvoněla. Kosti a masové části zapékáme proto, aby se srazily bílkoviny a netvořilo se mnoho pěny, kterou musíme z povrchu vytvářejícího se vývaru sbírat.

Do většího hrnce přendáme zapečenou zeleninu a jehněčí části. Zalijeme studenou vodou. Přidáme listnatou zeleninu (libeček, velkolistou petržel, celerovou nať, čerstvé bylinky apod.), celý černý pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, osolíme (1 lžička) a přivedeme k varu. Ztlumíme sporák a vývar táhneme velmi pomalu těsně pod bodem varu alespoň 4 hodiny, ale nic nezkazíme, táhneme-li vývar i déle. Zvláště u masových vývarů platí, čím déle je táhneme, tím je jejich chuť silnější. Navíc se postupně redukuje, což je výhodné pro případné skladování (povolit vývar vodou můžeme vždycky).
Na počátku vaření se bude na povrchu tvořit pěna ze sražených bílkovin (po zapečení kostí však méně). Tuto pěnu lžící nebo naběračkou odebíráme tak dlouho, dokud se vytváří. Správnou teplotu si nejlépe zregulujeme nastavením sporáku na nízký stupeň a podle potřeby částečným zaklopením poklicí. Po dobu táhnutí vývarem nemícháme, aby se nezakalil. V případě, že se nám tekutina příliš zredukovala, dolijeme během vaření vařící vodu (z varné konvice).
Hotový vývar scedíme přes jemné síto do čistého hrnce. Zeleninu co nejvíce vymačkáme, ale nepasírujeme.
Scezený vývar přivedeme znovu k mírnému varu. Přidáme nahrubo nastrouhanou nebo nakrájenou kořenovou zeleninu.
Povaříme cca 10 minut (pokrájenou zeleninu vaříme o něco déle). Dochutíme solí.

Při podávání vkládáme do talíře nejprve zvlášť uvařené játrové knedlíčky, které zaléváme vývarem se zeleninou. Zdobíme nesekanými bylinkami (pažitkou, petrželkou, libečkem, celerovou natí apod.). Vhodnou vložkou do této polévky jsou též celestýnské nudle (viz. foto).
Recept na celestýnské nudle najdete v podkapitole „Polévkové vložky“.

 

Postup na játrové knedlíčky:

Čerstvá játra důkladně propláchneme studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Důkladně očistíme od viditelných blan a tuků a nameleme (kuchyňský robot je lepší pomocník nežli ruční mlýnek). Na závěr mletí mlýnek pročistíme kouskem housky (rohlíku). I při nejlepším očištění jater nikdy nezabráníme ucpávání mlýnku. Je to správně, mlýnek slouží zároveň jako filtr od zbývajících blan. Při kutrování (rozmělňování) jakýmkoli výkonným strojem zůstává tento nežádoucí odpad v našem jídle a to je špatně!

Do velkého hrnce dáme vařit vodu (do dvou třetin), osolenou (dvěma lžičkami).

Čistě namletá játra v míse dochutíme prolisovaným česnekem, solí, mletým pepřem a v dlani promnutou sušenou majoránkou (množství je uvedeno v surovinách). Řádně promícháme, přidáme vyklepnutá čerstvá vejce. Přimícháme prosátou strouhanku (nejlépe čerstvě namleté oschlé bílé pečivo). Konzistence „těsta“ na knedlíčky nesmí být příliš tuhá, pouze tak, abychom mohli tvarovat jednotlivé knedlíčky.
Kuličky knedlíčků velikostně tvarujeme dle libosti. Jednotlivé knedlíčky znovu obalujeme ve strouhance a ukládáme na tác.

Připravené knedlíčky vkládáme rychle do vroucí vody. Samy vyplavou. Vaříme cca 8 minut (při velikosti cca 4cm) středním varem (ke konci vaření můžeme knedlíčky otáčet). Uvařené knedlíčky vybíráme cedníčkem na tác a necháme zchladnout.
Před podáváním játrové knedlíčky znovu ohříváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané