Játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky bezpochyby patří k těm polévkovým vložkám, které kvalitní vývarovou polévku vždy pozvednou a zařadí do zcela jiné dimenze.
Použitá játra dle druhu (vepřová, drůbeží, zvěřinová) nemusí vždy plně souznít s daným vývarem (i když je to nejlepší). Proto si můžeme uvařit játrové knedlíčky z jater, které máme zrovna k dispozici, jako univerzální vložku do polévky, třeba k zamrazení a pozdějšímu použití…

Suroviny:

  • Vepřová játra 500g
  • Houska (rohlík) ½ ks
  • Česnek 3 velké stroužky
  • Sůl 1 lžička + do vody na vaření
    a na utření česneku
  • Pepř černý mletý 1 lžička
  • Majoránka sušená 2 hrsti
  • Vejce 2ks
  • Strouhanka
  • Voda na vaření

Postup:

Čerstvá játra propláchneme studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Důkladně očistíme od viditelných blan a tuků a nameleme (kuchyňský robot je lepší pomocník, nežli ruční mlýnek). Na závěr mlýnek na mletí pročistíme kouskem housky (rohlíku). I při nejlepším očištění jater nikdy nezabráníme ucpávání mlýnku. Je to správně, mlýnek slouží zároveň, jako filtr od zbývajících blan. Při kutrování (rozmělňování) jakýmkoli výkonným strojem zůstává tento nežádoucí odpad v našem jídle!

Oloupané stroužky česneku nakrájíme na co nejtenčí plátky zasypeme lžičkou soli a plochou stranou širokého nože utřeme do kašičky.
Do velkého hrnce dáme vařit vodu (do dvou třetin) osolenou (dvěma lžičkami).

Čistě namletá játra v míse dochutíme utřeným česnekem, solí, mletým pepřem a v dlani promnutou sušenou majoránkou (množství je uvedeno v surovinách). Řádně promícháme, přidáme rozklepnutá čerstvá vejce. Přimícháme prosátou strouhanku (nejlépe čerstvě namleté oschlé bílé pečivo). Konzistence „těsta“ na knedlíčky nesmí být příliš tuhá, pouze tak, abychom mohli tvarovat jednotlivé knedlíčky.
Kuličky knedlíčků velikostně tvarujeme dle libosti. Jednotlivé knedlíčky znovu obalujeme ve strouhance a ukládáme na tác. Připravené knedlíčky vkládáme rychle do vroucí vody. Sami vyplavou. Vaříme cca 8 minut (při velikosti cca 4cm) středním varem (ke konci vaření můžeme knedlíčky otáčet). Uvařené knedlíčky vybíráme cedníčkem na tác a necháme zchladnout.
Před podáváním játrové knedlíčky znovu ohříváme (např. v mikrovlnce).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané