Jasmínová dvoubarevná rýže (vařená – dušená)

Bílá jasmínová rýže bývá často doplňována rýží červenou. Tato thajská rýže doplňuje naše pokrmy nejen svou vůní a chutí, ale v kombinaci s rýží červenou promění náš pokrm v opravdový kulinářský zážitek…

Na rozdíl od přípravy běžné rýže se vyvarujeme všech ingrediencí, které by přebíjely chuť a vůni jasmínové rýže. Takže k dochucování používáme pouze sůl.
Podobně připravujeme i jiné druhy rýže, například černou divokou „indiánskou“ rýži…

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Jasmínová dvoubarevná rýže
    2 hrnky (cca 200g)
  • Voda 4 hrnky (dvojnásobek množství rýže)
  • Sůl 2 lžičky

Postup:

Rýži v cedníku propláchneme pod studenou vodou a necháme odkapat.

V kastrolu nebo hrnci zalijeme rýži studenou vodou (dvojnásobek množství rýže), osolíme (2 lžičky). Promícháme, přivedeme do varu a vaříme mírným varem 20 minut (od doby varu) částečně zaklopené poklicí (tak, aby mohla pára unikat), již bez míchání. Veškerá voda se vyvaří.

Hotovou rýži odstavíme, vidličkou opatrně promícháme, aby se vypářila, ale příliš nepolámala a necháme ještě chvíli přiklopenou dojít.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané