Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Jahoda je souplodí nažek rostoucích na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku jahodníku (Fragaria), který spadá do čeledi růžovitých. Toto drobné ovoce je velmi oblíbené nejen pro svou lahodnou chuť, ale i pro bohatý zdroj vitamínů, zejména vitamínu C, kterého se v plodech nachází přibližně tolik, co v citrusových plodech.
Jahody rozdělujeme na dva základní druhy – zahradní a lesní. Zatímco drobné plody lesních jahod si můžeme nasbírat ve volné přírodě, jahody zahradní si musíme vypěstovat na své zahrádce, anebo (v horším případě) koupit z plantážové sklizně tuzemských či zahraničních pěstitelů. Každý, kdo někdy ochutnal jahodu z domácí zahrádky a jindy si toto ovoce zakoupil, byť v plné letní jahodové sezoně (jedno, zdali v supermarketu nebo od dnešního trhovce), nám dá za pravdu, že není jahoda jako jahoda. A není to zdaleka pouze odrůdou jahody (z první velkoplodé odrůdy Jahodníku ananasového bylo postupně vyšlechtěno přibližně 1 000 druhů a nové přibývají každý rok) či zemí původu, ale chemií používanou pěstiteli k uspokojení stále se zvyšující poptávky po jahodách. To nejhorší, co při nákupu čerstvých jahod můžeme učinit, je nákup tohoto ovoce mimo letní sezonu. V tomto případě se téměř vždy jedná o jahody skleníkové, jejichž chuť i vůně je velmi nevýrazná.

Nicméně nad košíkem voňavých a chutných jahod jistě více nežli o způsobu jejich vypěstování nebo o zemi původu, přemýšlíme o tom, do jakého moučníku jahody přidáme, anebo do jakého těsta je zabalíme, čímž získáme skvělý sladký hlavní chod.
Tvarohové těsto je jistě výbornou volbou k přípravě ovocných knedlíků, nejen z jahod. Použít můžeme i jiné čerstvé ovoce se středně tuhými plody, např. meruňky, švestky, třešně, maliny, ostružiny a další…
Kompotované ovoce není pro výrobu knedlíků příliš vhodné. Je rozměklé, těsto se při balení špatně pojí a po uvaření zcela zaniká struktura ovocných plodů!

Suroviny:

(3-4 porce)

  • Jahody cca 300g
  • Tvaroh měkký (ne vaničkový) 250g
  • Máslo (změklé v pokojové teplotě) 50g
  • Vejce 1ks
  • Mouka hrubá 200g
  • Sůl 1 špetka do těsta
    + 1 lžička do vody na vaření
  • Plátek másla do uvařených knedlíků

 

K podávání:

  • Máslo rozpuštěné
  • Kakao, strouhaná čokoláda
    nebo mletá skořice či mák
  • Cukr krupicový, třtinový
    nebo moučkový

 

Postup:

Jahody (na knedlíky vybíráme větší, přibližně stejně velké) omyjeme pod tekoucí studenou vodou a necháme oschnout. Jahody zbavíme lístků a středovou stopku odstraníme. Můžeme si pomoci třeba silnějším brčkem, které vpíchneme do jahody na opačném konci, proti stopce a rychle tak odstraníme nechtěnou část, která zůstane v brčku, jahoda zůstane celá.
Připravíme si k ruce (navážíme) všechny suroviny na přípravu těsta.

Na pracovní desku (vál) vsypeme na hromádku mouku a do jejího středu uděláme důlek. Do důlku vyklepneme jedno vejce, přidáme změklé máslo, tvaroh a špetku soli. Rukama vypracujeme těsto, které necháme cca ½ hodinky odpočinout.
Dále těsto zpracujeme do válečku, který rovnoměrně rozdělíme na stejně velké díly (cca 3 cm). Z každého dílku vytvoříme v rukou nebo pomocí válečku placičku.
Placičky naplníme jahodami (pokud možno vždy jednou celou, okraje těsta spojíme a vytvoříme v dlaních kulaté knedlíky tak, aby těsto kolem jahody bylo celistvé. Knedlíky odkládáme na připravený tácek.

Ve větším hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Postupně vhazujeme knedlíky. Vaříme středním varem částečně zaklopené, dokud nám knedlíky nevyplavou nahoru. Po pár minutách knedlíky vařečkou lehce promícháme, případně nadzvedneme ode dna, aby se nepřilepily. Celková doba varu je 8-11 minut podle velikosti jahod či přesněji řečeno vrstvy těsta na jahodách (menší jahoda = větší vrstva těsta = delší čas vaření).
Uvařené knedlíky scedíme a do ještě horkého hrnce vhodíme plátek másla. Tím se knedlíky krásně provoní a neslepí se.

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta podáváme dle chuti třeba s kakaem, strouhanou čokoládou nebo mletou skořicí či mákem. Někdo má rád i variaci se strouhaným tvrdým tvarohem, ta nám však vzhledem k tvarohovému těstu připadá jako nošení dříví do lesa. Sladíme krupicovým, třtinovým nebo moučkovým cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané