Jahoda je souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku, rostoucí na jahodníku (Fragaria).
Jahody jsou známy již od dob starověkého Říma, ale konzumace jahod se více rozmohla až v pozdním středověku. Pěstování zahradních jahod vzniklo křížením několika druhů jahod lesních. V současnosti jsou pěstovány různé odrůdy jahodníku.
V hlavním období sklizně jahod (je nejčastěji v červnu a červenci) máme skvělou příležitost pro vytvoření zásob na delší dobu v podobě zakonzervování (např. kompotu, sirupu, džemu či marmelády). Spíše, nežli džem (hustý s viditelnými kousky ovoce) z jahod připravujeme marmeládu (tuhou, ale jemnější). Důvodem je, že jahodové plody obsahují velké množství vody, ale žádný pektin, který je potřebný k zhoustnutí. Proto i při domácí přípravě přidáváme pektin v podobě želírujícího (želírovacího) prášku, a tím získáváme tuhou marmeládu, kterou následně pro delší uchování zavařujeme, takže ji můžeme nazývat i zavařeninou…