Jahodová marmeláda

Jahoda je souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku, rostoucí na jahodníku (Fragaria).
Jahody jsou známy již od dob starověkého Říma, ale konzumace jahod se více rozmohla až v pozdním středověku. Pěstování zahradních jahod vzniklo křížením několika druhů jahod lesních. V současnosti jsou pěstovány různé odrůdy jahodníku.

V hlavním období sklizně jahod (je nejčastěji v červnu a červenci) máme skvělou příležitost pro vytvoření zásob na delší dobu v podobě zakonzervování (např. kompotu, sirupu, džemu či marmelády). Spíše, nežli džem (hustý s viditelnými kousky ovoce) z jahod připravujeme marmeládu (tuhou, ale jemnější). Důvodem je, že jahodové plody obsahují velké množství vody, ale žádný pektin, který je potřebný k zhoustnutí. Proto i při domácí přípravě přidáváme pektin v podobě želírujícího (želírovacího) prášku, a tím získáváme tuhou marmeládu, kterou následně pro delší uchování zavařujeme, takže ji můžeme nazývat i zavařeninou…

Suroviny:

(cca 600 ml)

  • Jahody 1,2kg
  • Cukr krupicový 50g
  • Želírující prášek (např. Pektogel) 40g
  • Citronová šťáva 1-2 lžíce

Postup:

Omyté jahody zbavíme okvětních lístků. Důležité je odstranit tuhý střed jahody (to můžeme udělat vpichem brčka do středu celé jahody nebo vyříznutím z jahody podélně rozčtvrcené). Takto připravené jahody překrájíme na kousky (na poloviny až osminy, podle velikosti) a vložíme do většího hrnce.

Hrnec s kousky jahod dáme na plotnu a při vyšším stupni sporáku přivedeme k varu. Jahody začnou okamžitě pouštět větší množství vody, kterou necháme částečně odpařit (cca 5 minut).
Odstavíme ze sporáku, jahody promixujeme tyčovým mixérem, vmícháme želírovací prášek (např. Pektogel) a přidáme cukr. Podle chuti a říznosti jahod (záleží nejen na vyšlechtěné odrůdě, ale i na způsobu pěstování) můžeme přidat citronovou šťávu.
Vrátíme na sporák, přivedeme opět k varu a mírným varem, za stálého míchání marmeládu provařujeme do úplného zhoustnutí (trvá to přibližně 3-5 minut).
Při provařování dáváme pozor na prskající vřící marmeládu, která na pokožce pálí jako čert (používáme raději delší vařečku).

Ještě horkou marmeládou (při chladnutí díky použití želírujícího přípravku rychle tuhne) plníme předem sterilizované skleničky a zavařujeme obvyklým způsobem (při teplotě do 85 °C cca 20 minut).
Skladujeme v temnu a chladu.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané