Jáhlová kaše se slaninou a rozinkami

V gastronomii používané slovo „jáhla“ je slovo nejasného praslovanského původu. Dodnes jím označujeme potravinářskou surovinu, která je vyráběna loupáním prosa. Proso je náročné na pěstování (musí se často plít), proto byly jáhly již ve středověku drahé a vařily se jako sváteční jídlo a později je začala v kuchyních českých zemí nahrazovat rýže. Ostatně podobné znaky tepelné úpravy s rýží jsou patrné i v dnešní moderní kuchyni.

Ačkoli jsou jáhly velmi zdravou surovinou (mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky: draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, též vlákninu a vitamíny skupiny B), neustále bojují o pozornost na našem jídelním lístku. Jednou z příčin menší oblíbenosti jáhel může být i jejich nesprávná příprava (podceňovaná hlavně ve veřejném stravování). Před vlastní úpravou (na slaný i sladký způsob) je nutné jáhly propláchnout a několikrát spařit vřící vodou, aby se zbavily, pro jáhly typické, nahořklé a natrpklé chuti. I to, že se k vaření jáhel v drtivé většině používá mléko, má své opodstatnění (mléko dobře vstřebává nechtěné pachuti).

Náš slaný přílohový recept nazýváme kaší, ač jáhlová kaše má vždy konzistenční podobu připomínající spíše italské rizoto a je na hony vzdálená od naší tradiční jemné bramborové kaše. Přesto se jedná o zajímavý recept z opomíjené skvělé, navíc bezlepkové suroviny, vhodný jako příloha k mnoha pokrmům. Jáhly jsou k dostání v každém supermarketu a cenově jsou srovnatelné s jinými přílohovými surovinami, tedy pokud je zbytečně nehledáme v tzv. “bio sortimentu”. Jáhly nekupujeme pro dlouhodobé zásoby, protože značné procento bílkovin a tuku v nich obsažené mohou způsobit jejich žluknutí a hořknutí.

Suroviny:

(cca 3-4 porce)

  • Jáhly 250g
  • Mléko polotučné 1/2l
    + na namočení rozinek
  • Sůl 1 lžička
  • Slanina (Anglická, Farmářská apod.) 150g
  • Sádlo 2 lžíce
  • Rozinky 70g
  • Vřící voda (na spaření jáhel)

Postup:

Hodinku před přípravou jáhlové kaše zalijeme v kastrůlku rozinky mlékem, přivedeme k varu, mírným varem minutku povaříme, sundáme z plotny a necháme cca hodinu rozinky nabobtnat. Poté rozinky scedíme a propláchneme vodou
Slaninu nakrájíme na necelý centimetr velké kostičky.
Dáme vařit mléko do “pískáčku” s dvojitým dnem (napuštěném vodou). Pokud vaříme mléko v klasickém hrnci, musíme jej často míchat a více hlídat, aby se nezačalo připalovat.
Ve varné konvici vaříme vodu.
Jáhly nasypeme do cedníku s jemnými oky a pod tekoucí vodou důkladně propláchneme.

Propláchnuté jáhly dáme do hrnce (kastrolu), zalijeme vřící vodou, promícháme a po cca minutě přes jemný cedník scedíme. Vrátíme zpět do hrnce, opět spaříme
Tento postup na spaření opakujeme třikrát!

Souběžně se spařováním jáhel restujeme na rozpáleném sádle v pánvi kostičky slaniny. Po počátečním prudkém zarestování sporák stáhneme na nižší stupeň a slaninu pomalu restujeme dosklovata. Plotýnku vypneme a slaninu necháme zatím na teple.

Třikrát spařené a v cedníku odkapané jáhly dáme do hrnce a zalijeme vřícím mlékem (na čtvrt kila jáhel půl litru mléka). Osolíme lžičkou soli, přidáme tři lžíce horkého sádla z restované slaniny a za častého míchání vaříme do zhoustnutí kaše, kdy jáhly jsou uvařené na skus (cca 10 minut). Nakonec do jáhlové kaše vmícháme orestovanou slaninu a nabobtnalé rozinky. Sporák vypneme, kaši zaklopíme poklicí a necháme cca 10 minut dojít.

Jáhlová kaše se slaninou a rozinkami je výbornou netradiční přílohou k pečeným i smaženým masům…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané