Jablečné galetky

Francouzské slovo galette nám dává jasný význam pro tvar koláče z křupavého těsta tak, aby vynikaly zahnuté strany, přičemž tenký střed dává viditelný prostor pro zvolené ingredience. Koláč můžeme připravovat jak na slaný (alias francouzská pizza) tak i sladký způsob jako moučník s různým ovocem. Těsto na galetky je jednoduché. Vždy však předchlazené a tím přizpůsobené k jeho jemnosti a křupavosti. Je předurčené k doplnění zvolenými surovinami na koláč.
Jablečné galetky můžeme zhotovit i ve variaci s těstem listovým…

Jednoduchost se při přípravě tohoto koláče opravdu vyplácí. Proto ochutnejme české jablečné galetky!

Suroviny:

(3-4 galetky)

  • Hladká mouka 180g
    + na pomoučení válu
  • Moučkový cukr 30g
  • Máslo studené 100 g
  • Sůl ½ lžičky
  • Mléko studené 60ml
  • Žloutek 1 ks
  • Jablíčka cca 2 ks (podle velikosti)
  • Cukr třtinový na posypání

Postup:

Předem nakrájíme máslo na plátky a necháme v pokojové teplotě změknout.
Jablíčka omyjeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřince. Nakrájíme na půlměsíčkové plátky (i se slupkou).

Prosátou mouku, moučkový cukr a sůl smícháme.
Z vejce oddělíme bílek od žloutku. Žloutek promícháme s mlékem. Bílek zatím odložíme.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem.

Sypkou směs vsypeme do mísy, přidáme máslo. V robotu hněteme a postupně přiléváme mléko se žloutkem (plný výkon, cca 8-10 minut). Těsto se může zdát řidší, ale je to tak správně. Propracované těsto zabalíme do folie nebo alobalu a dáme do ledničky odpočinout a ztuhnout na několik hodin (nejlépe do druhého dne).

Takto připravené ztuhlé těsto dáme na pomoučený vál. Rozválíme na cca 2 mm vysoký plát a vykrájíme pizzovým rádýlkem kolem talířku (misky) 3-4 kruhy.
Na připravený základ galetky rozprostřeme do středu jablka (můžeme použít i jiné ovoce) asi 3 cm od okraje. Posypeme třtinovým cukrem.
Okraje postupně přehýbáme prsty k sobě (prsty si namáčíme do studené vody).

Galetky přendáme na plech s pečicím papírem, vložíme do středu trouby a pečeme 40-50 min (stále na 180 °C), dokud nezezlátnou. Přibližně 10 minut před koncem pečení potřeme okraje galetek rozšlehaným bílkem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané