Kuřecí maso nakrájíme na nudličky nebo menší kousky (cca 1,5-2 cm), osolíme a dle požadované pikantnosti ochutíme sušenými, drcenými chilli papričkami (v misce promícháme).
Česnek plochou stranou nože rozmáčkneme a nadrobno nasekáme.
Špenátové listy nahrubo překrájíme nebo natrháme (nespařujeme).
Krátkou tepelnou úpravu masa provedeme buď souběžně při dokončování rizota (pokud to zvládneme, protože rizoto se musí téměř neustále míchat), nebo těsně před přípravou rýže.
Na pánvi rozpálíme po dně olivový olej a maso krátce zprudka orestujeme (cca 2-3 minuty při vyšším stupni sporáku), maso musí být hotové, nikoli však vysušené. Na poslední minutku přidáme česnek a nakonec nahrubo pokrájené (natrhané) listy špenátu, promícháme a odstavíme z plotny.
V hrnci nebo kastrolu mírně rozpálíme máslo společně s olivovým olejem (tím se nepřepuštěné máslo nebude přepalovat). Přidáme nadrobno nakrájenou šalotku (nebo cibuli) a krátce restujeme, spíše jen zpěníme (dosklovata, cibulka nesmí začít hnědnout).
Zvýšíme teplotu a přidáme rýži (neproplachujeme), kterou necháme lehce osmahnout (cca 2 min., až začne pukat). Přilijeme víno a za občasného míchání necháme zcela vyvařit.
Poté postupně naběračkou přiléváme horký vývar tak, aby byla rýže lehce ponořená, a za stálého míchání necháme opět vyvařit. Tento proces opakujeme dokud není rýže uvařená (Italové mají raději al dente – na skus) a máme krémovou konzistenci rizota, nikoli však „bláto“ (cca po 20 ti minutách). Ke konci vaření rýži ochutnáme a dochutíme solí (opatrně, podle slanosti vývaru, maso je dochucené a sýr je též slaný). Vmícháme směs masa se špenátem a nastrouhaný sýr. Odstavíme z plotny. Nakonec přimícháme oříšek másla na zjemnění. Necháme chvilku odstát (cca 2-3 min.) a podáváme.
Pokrm můžeme na talíři ještě přizdobit strouhaným parmazánem (nebo hoblinkami), není to však nutné, protože dostatek sýru máme již v rizotu.