Zralý hrách je luštěnina. Pokud v kuchyni používáme nedozrálá zelená semena (hrášek) nebo celé lusky, hovoříme o zelenině. Z luštěnin často připravujeme přílohové kaše, ze zeleniny též. Zelenina nám však častěji dává další možnost úpravy podobné kaši, a tou je pyré. Pojmy kaše a pyré v přílohové podobě se často zaměňují. Zatímco kaše je vždy něčím nastavovaná, případně zahušťovaná (nejčastěji mlékem, smetanou apod.), pyré se vyznačuje zachováním přírodní (tzv. fresh) kvality pokrmu pouze patřičně dochuceném a máslem zjemněném, přičemž konzistence nemá na název žádný vliv (můžeme mít řídkou kaši a hustší pyré či naopak).
Takže i naše hráškové pyré zhotovujeme bez jediné kapky smetany (to bychom dělali kaši) a konzistenci této přílohy si volíme dle své libosti…