Hráškové pyré

Zralý hrách je luštěnina. Pokud v kuchyni používáme nedozrálá zelená semena (hrášek) nebo celé lusky, hovoříme o zelenině. Z luštěnin často připravujeme přílohové kaše, ze zeleniny též. Zelenina nám však častěji dává další možnost úpravy podobné kaši, a tou je pyré. Pojmy kaše a pyré v přílohové podobě se často zaměňují. Zatímco kaše je vždy něčím nastavovaná, případně zahušťovaná (nejčastěji mlékem, smetanou apod.), pyré se vyznačuje zachováním přírodní (tzv. fresh) kvality pokrmu pouze patřičně dochuceném a máslem zjemněném, přičemž konzistence nemá na název žádný vliv (můžeme mít řídkou kaši a hustší pyré či naopak).

Takže i naše hráškové pyré zhotovujeme bez jediné kapky smetany (to bychom dělali kaši) a konzistenci této přílohy si volíme dle své libosti…

Suroviny:

(cca 2-3 porce)

  • Hrášek čerstvý nebo mražený 400g
  • Jarní cibulka 1ks
  • Máslo 1 lžíce
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Voda na vaření

Na zdobení:

  • Anglická (Farmářská, Gazdovská apod.)
    slanina cca 70g

Postup:

Jarní cibulku zbavíme případných povadlých částí, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a překrájíme na několik částí (používáme světlou i zelenou část).

Hrášek (mražený nemusíme předem rozmrazovat) vložíme do hrnce. Přidáme jarní cibulku, zalijeme vodou (min. 3 cm nad zeleninu) a osolíme lžičkou soli.
Vaříme středním varem do úplného změknutí hrášku (cca 25-30 minut od doby varu). Za tu dobu se i cibulka dostatečně rozvaří.

Zcela měkký hrášek za pomoci poklice scedíme. Dle požadované konzistence pyré slijeme tekutinu téměř veškerou nebo ponecháme část hráškového vývaru na dně hrnce. Opepříme, přihodíme oříšek másla a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka (během mixování pyré ochutnáme, můžeme ještě více okořenit či dosolit) a podáváme.

Hráškové pyré je zeleninová příloha vhodná k mnoha pokrmům, zejména mas připravených v minutkové kuchyni či na grilu.
V některých případech se přímo nabízí ozdobení tohoto pyré na suché pánvi orestovanými jemnými hranolky z Anglické (Farmářské, Gazdovské i jiné) slaniny.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané