Hranolky z červené řepy

Červenou řepu, snad nejzdravější zeleninu, u nás hojně pěstovanou, můžeme použít i k přípravě jednoduché a skvělé přílohy, vhodné k nejrůznějším masům.

Podstatou přípravy hranolek z řepy je pečení v troubě s použitím minimálního množství oleje. Sladkost řepy je vhodné doplnit patřičnou dávkou pikantnosti – čerstvě mletými sušenými chilli papričkami či barevným pepřem, přičemž dosolení provádíme až při podávání nebo přímo na talíři. Hranolky z řepy nejsou nikdy křupavé jako bramborové (díky obsahu škrobu), ale vláčnost této přílohy má zase jiné kouzlo…

Suroviny:

(4 porce)

  • Bulvy červené řepy cca 1kg
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
    (ne olivový) na potření, případně přepuštěné máslo na potření
  • Mleté chilli papričky
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Sůl

Postup:

Bulvy červené řepy škrabkou na brambory zbavíme slupky a nakrájíme na širší hranolky (cca 1,5 cm).
Důležité upozornění: Jako podložku ke krájení červené řepy používáme raději umělohmotné prkénko, jelikož barva červené řepy na přírodních materiálech (dřevěné špalky či prkénka) zanechává nesmazatelné stopy.
Hranolky řepy se snažíme co nejvíce osušit papírovou utěrkou.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem.

Osušené hranolky z řepy rovnoměrně rozprostřeme na plech s pečicím papírem.
Hranolky můžeme dochutit kořením, které se při přímé tepelné úpravě nepálí a nehořknou (mletými chilli papričkami, barevným mletým pepřem, nikoli mletou paprikou či kari kořením). Originálním husím brkem nebo moderní mašlovačkou, hranolky potřeme olejem (přepuštěným máslem).
Vložíme do středu rozpálené trouby a pečeme cca 35 minut. V polovině pečení dýňové hranolky opatrně pomocí obracečky otočíme. V žádném případě se při pečení nesnažme docílit křupavosti hranolek!
Ve výsledném podávání jde o chuť přírodně zpracované červené řepy.
Hranolky jsou pouze z jednou variant přílohy (řepu můžeme krájeti na plátky).

Těsně před podáváním (nebo přímo na talíři) řádně, ale dle chuti každého strávníka, dosolujeme. Právě potřebným, dodatečně dodaným množstvím soli (nejlépe hrubé mořské, v ručním mlýnku mleté) doplňujeme a ladíme chuť přílohy z červené řepy, jako hlavní či doplňkovou přílohu k mnoha pokrmům.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané